Tidningshuvud 300 px
MAJ 2018

MÅNADENS LEDARE
 

Månadens ledare Kjell

"En stor del av näringslivet kommer att få ett uppsving som kan vara för en lång tid framöver."

Nu går proppen ur

I somras hade jag besök av journalisterna Tina Thunander Under många år var en av de vanligaste kommentarerna om stadsomvandlingen att det inte händer något. Det senaste åren har dock visat på motsatsen.
Bolagsområdet, framför allt det område som kallas Gruvstadsparken etapp 1,  har förändrats dramatiskt och denna barmarks­period kommer i stort sett hela områdets byggnader att vara antingen rivna eller flyttade.
 Och byggnaderna kring gamla järn­vägs­stationen är jämnade med marken, allihop. När snön smält, så kommer nog många av oss Kirunabor redan att ha svårt att minnas hur det faktiskt såg ut så sent som för ett drygt år sedan.
Det har visserligen också byggts en del nytt, till exempel på Jägarskoleområdet och på Terrass­gatan, men även om LKAB och Kiruna­bostäder tillsammans faktiskt skapat 435 nya bostäder, så har det inte märkts så mycket.

Men nu verkar det som att proppen går ur på allvar för byggandet av det nya Kiruna.
Den senaste månaden har LKAB och Kiruna kommun presenterat sina planer, och det handlar om mångmiljardbelopp som ska investeras under de kommande 4-5 åren.
En del byggen kommer igång redan detta år, till exempel byggandet av den nya Rädd­nings­tjänsten och Kirunabostäders byggande av kvarter 1 i den nya centrumkärnan liksom Riksbyggens 47 bostadsrätter vid foten av Luossavaara.
Men det är framför allt under nästa år och förmodligen många år framöver, som vi i Kiruna kommer att uppleva en byggboom som vi sällan tidigare sett. Det kan möjligen jämföras med bygget av malmförädlings­verken KA 2 och KK 4, eller med byggandet av den nya huvudnivån.

Enligt kommunchefen Peter Niemi kan det handla om 1.000-1.500 byggjobb när samtliga planerade projekt hunnit komma igång. De anställda vid bygg- och installationsföretagen i Kiruna kommer förstås inte att räcka till på långa vägar och förmodligen kommer vi att se mycket av ”fly in fly out”, där företag veckovis skickar upp arbetare för att genomföra de många projekten som väntar.
Den sortens jobb brukar man ibland höra negativa kommentarer om, men det finns också fördelar. Det handlar om många människor som behöver bo, äta och ha fritidsssysselsättning under sin tid i Kiruna. Såväl restauranger, matvaruaffärer och taxiverksamheten, ja, en stor del av näringslivet kommer att få ett uppsving som kan vara för en låmng tid framöver.

Kjell Törmä, chefredaktör