Tidningshuvud 300 px
OKTOBER 2019

MÅNADENS LEDARE
 

Månadens ledare Kjell

"Nu funderar jag mycket på vad jag mer kan göra och bara det är ju ett steg i rätt riktning.."

Dags att börja fundera

Tillhör du dem som är stolt över att ha varit på Sveriges högsta topp. Ledsen, men det rekordet är nu utraderat. Sydtoppen har år efter år krympt och nu är det Nordtoppen som är högst.
Det är i och för sig inte så betydelsefullt, men ändå ett av allt för många tecken på vad som faktiskt pågår när det gäller vårt klimat.
FN:s klimatpanel IPCC släppte 2018 en rapport med ett skrämmande budskap: De närmaste tio åren är helt avgörande för att undvika katastrofala klimateffekter. Och för varje ny rapport som presenteras blir varningarna allt skarpare.
Ändå fortsätter vi mot stupet.
USA:s president Donald Trump vill bland annat upphäva Kaliforniens hårda regler för utsläpp från bilar, ja, han vill till och med upphäva lagar mot utsläpp som funnits sedan 1970-talet. Och de andra stormakterna är inte mycket bättre.
Men människor världen över har äntligen börjat protestera, och Greta Thunberg har blivit världens symbol för denna ilska. I samband med FN:s klimatmöte nyligen arrangerades klimatstrejker på runt 2.300 platser i 127 länder. Det finns ingen svensk i historien som på så kort tid påverkat så många människor.
Men det finns också många som retar sig på Greta Thunberg, som inte bara hyllas som hjälte utan också utsätts för mycket hat.
Varför, frågar jag mig. Vad är hennes budskap som kan provocera så. Kärnpunkten i det hon säger är ju ”Lita på forskningen”.
Och forskningen varnar för katastrofer inom en snar framtid, om vi inte gör något nu. Nu!

Vi kan inte bara skylla på Trump, Rysslands Putin, Brasiliens Bolzonaro och andra världsledare. Det är dags att börja göra något även för mig och dig. Även om klimatförändringarna ännu så länge drabbar andra delar av världen mycket värre, så kommer även vi här uppe i norr att förr eller senare påverkas.
Om jag först går till mig själv, så är vi två personer i hushållet och har två bilar. Även om jag ska fem minuter bort, så väljer jag att ta bilen. Kanske är det dags att börja promenera eller cykla lite oftare...
Jag gillar också kött, gärna nöt, gris och kyckling. Men nu har vi ju fått veta att nötkreaturen med sina rapar står för stora utsläpp. Därför har vi redan minskat ner på det. I stället köper vi mer renkött, förstås dyrare men också godare. Och så är det lokalt producerat och kräver inga långa transporter – det är väl om något ekologiskt. Och så får jag ändå äta ”rött kött”.
Nu funderar jag mycket på vad mer jag kan göra och bara det är ju ett steg i rätt riktning.

Kjell Törmä, chefredaktör