Tidningshuvud 300 px
NOVEMBER 2019

MÅNADENS LEDARE
 

Månadens ledare Kjell

"Det jag saknar från regionrådet Kenneth Backgård är en tydlig linje i ett första steg mot återupprättandet av Kirunas sjukvård"

Det är inte lätt att ha makt

Det är lätt att vara oppositionspolitiker. Då kan man lova allt åt alla. Det är dock att spela ett högt spel. Det kan nämligen bli svårt att  infria sina stora löften om och när man faktiskt får makten av väljarna. Det har både Norr-bottens Sjukvårdsparti och Kiruna-Centern fått erfara det senaste året.
I Kiruna fick Sjukvårdspartiet förkrossande 70 procent av Kirunabornas rösteroch de fick också makten i landstinget, eller Region Norrbotten som det numera heter. Bland Kirunaborna steg förstås hoppet, men att tro på löftet om ett återstartat BB och ett fullödigt sjukhus är förstås naivt, åtminstone på kort sikt. En magnetröntgenkamera är vi lovade, men det jag saknar från regionrådet Kenneth Backgård är en tydlig linje i ett första steg mot återupprättande av Kirunas sjukvård, nämligen att akutkirurgin åter ska starta på Kiruna sjukhus snarast möjligt. Därför är det också viktigt i de förhandlingar Region Norrbotten nu ska ha med LKAB att man kräver ett tillräckligt stort nytt sjukhus i Kiruna. I dag används knappt hälften av det nuvarande sjukhusets 46.000 kvadratmeter och LKAB:s inställning är ju att man ska ersättas funktion, vilket skulle kunna innebära att bolaget tycker att det räcker med att bygga ett sjukhus på 22.000 kvadratmeter, den yta som sjukvården använder i dag. I det fallet måste alltså Region Norrbotten kräva mer yta, för att det också ska finnas plats för akutkirurgin och förhopp-ningsvis i framtiden även ett BB.
Ett orosmoln när det gäller Sjukvårdspartiets löften innan valet, är det vi sett hända efter samma val. Innan sa Sjukvårdspartiet att det skulle finnas OBS-platser i alla kommuner, i dag har de tagit bort OBS-platserna i både Arjeplog och Arvidsjaur samt minskat antalet platser i Jokkmokk där de också skrotat läkarjouren.

Hur ska det gå med löftena som gäller Kiruna?
Kiruna-Centerns Gunnar Selberg har det inte heller så lätt när han nu blivit kommunalråd. Ett bra beslut var att minska politikerarvodena och omfördela dessa så att de som verkligen finns på plats i de beslutande församlingarna får mer, och skolkarna mindre. Men sedan…att föreslå avgifter för skidspåren och höjningar för busskorten? Det förstår jag inte.  Det handlar bara om några hundralappar som de flesta av oss inte skulle ha några problem med alls. Men det slår mot de som har svagast ekonomi och avgifterna/höjningarna skulle bara ge blygsamma tillskott i kommunens kassa. Och att ta bort 50 av 75 elev- och verksamhetsassistenter från skolorna gör mig mycket fundersam – har den förra kommunledning av ren slapphet överanställt så många människor eller skär den nya ledningen ner för hårt i ren desperation?
Jag har inget svar, men det lär visa sig och ska bli intressant att följa Sjukvårdspartiet och Kiruna-Centern de tre år som återstår till nästa val.

Kjell Törmä, chefredaktör