Tidningshuvud 300 px
JUNI 2017

MÅNADENS LEDARE
 

Lars-Ledare

"Så fort någon makthavare vill slå ihop och centralisera – fråga varför."

Småfolket får betala

När det statliga energibolaget Vattenfall fick en kejsare med världsambitioner som chef så köpte han tyska, holländska och engelska bolag som gjorde el med kol och kärnkraft. Han skulle nog inte ge sig förrän han nått världsherravälde i energisektorn. Vattenfalls styrelse bländades av denne gigant och nickade ja och ja till alla hans tokigheter. Regeringens näringsminister log och sade ja och ja.

Sen sprack trollet. I stället för att ge svensk industri och hushåll bra och billig el, så blev förlusterna tiotals miljarder kronor och staten fick noll i utdelning. Nu måste du som liten konsument betala tillbaka Vattenfalls skulder genom att nätavgiften blir högre och högre för varje år. Du betalar snart mer för dina gamla kopparledningar som drogs för decennier sedan än du betalar för själva elenergin. Vattenfall måste få in kosing för att betala sina misslyckade affärer. Och det är småfolket som betalar för galna ledares misstag.

Så fick Posten en ny vd. Inte räcker det väl för Posten att dela ut brev och paket i lilla Sverige? Nej, nej. Vi måste i alla fall slå ihop oss med lilla Danmark. Så föddes Postnord AB och styrelsen nickade ja och näringsministern också. Dumstrut på! Danmark lurade skjortan av oss. Vi fick 50 procent av rösterna, men betalade 60 procent av kapitalet. Det må vara. Men nu går Postnord så dåligt i Danmark att svenska staten måste pytsa in miljarder. Småfolket betalar både via skatten och med höjt porto.

Jag undrar om jag drar frågan för långt när jag grunnar på att om president Bush i USA och premiärminister Blair i Storbritannien inte startat kriget i Irak, då hade kanske inte terrorgruppen IS  fötts? Det är lätt att starta krig, men svårt att få bra avslut. Detsamma gäller Afghanistan och Libyen där anarki råder. Nu betalar småfolket i Syrien, Afghanistan och Libyen priset. I Sverige, Tyskland, Frankrike och England drabbas vanligt folk av IS-terrorn, som föddes av ett helt onödigt krig i Irak. Ingen lyckades stoppa de galna idéerna. Nu betalar småfolket det allra högsta priset. Krig och död.

Nå, det här blev en dyster sommarläsning. Det finns hopp. Bara du enga­gerar dig. Så fort någon makthavare vill slå ihop och centralisera – fråga varför. Ifråga­sätt. Ställ en extra fråga. Det var barnet i sagan som frågade varför kejsaren är naken. Inte lakejerna eller de som stod med mössan i hand. Och för att göra ännu en abrupt övergång från elräkning och portohöjning och död och krig, så noterar jag att Sunderby sjukhus byggs ut igen. Apropå centra­lisering. Småfolket sitter på tåg och buss och bil för att ta sig dit.
Mycket kan bli bättre, bara du engagerar dig.
Glad sommar!

Lars Lindberg, ordförande Tidningsföreningen i Kiruna