Tidningshuvud 300 px
MAJ 2019

MÅNADENS LEDARE
 

Månadens ledare Kjell

"Livet blir ju som bekvämare om man väljer att lita på material som bara bekräftar det man själv tror."

Vem ska man tro på?

Tror du på det som står i KirunaTidningen? Litar du på mig? Det hoppas jag verkligen men i dag kan man längre inte vara säker på det som journalist.
Häromhelgen åkte jag till Piteå. Hela vägen dit lyssnade jag på radio och fick bland annat lära mig mer om ”korelaterat våld”.
Jo, du läste rätt och det är inget skämt. Det handlar om hinduiska nationalister i Indien som faktiskt dödat folk som slaktat och/eller ätit nötkött. 28 sådana registrerade dödsfall/mord sedan 2010.
Varför trodde jag på det? Jo, för att det var Sveriges Radio P 1, en fantastisk radiokanal som gör mig lite klokare varje dag. Lyssna till exempel på P 1 morgon (som sänds i repris på kvällen) som blandar korta nyheter med fördjupningar i aktuella ämnen. Eller Vetenskapsradion för att inte tala om Martin Wicklins Söndagsintervjun klockan åtta dessa morgnar – jag har sällan hört, sett eller läst någon journalist som är så påläst inför sina intervjuer.
Jag litar över huvud taget på public service, såväl TV som radio, liksom jag litar på TV 4-nyheterna, NSD, Dagens Nyheter och de flesta andra dagstidningarna. Visst gör jag och mina kollegor fel ibland, men mitt och de flesta andra journalisters mål är att berätta om skeenden och företeelser så som de verkligen är. Åtminstone så som vi upplever dem.

USA:s president Donald Trump har dock lyckats slå in en kil i människors förtroende för vad som sägs och skrivs i de etablerade medierna. Nyheter som är till hans nackdel kallar han ofta ”fake news” (falska nyheter) och om en president i en demokratisk stat säger det, så är det förstås många vanliga människor som tror honom. Även om det som påståtts faktiskt är sant.
Nu är ”fake news” ett begrepp man hör nästan dagligen och jag är rädd att det finns allt fler människor, som utan att tänka efter, bestämmer sig för vilken journalistik som är sann och vilken som är falsk. Livet blir ju som bekvämare om man väljer att lita på material som bara bekräftar det man själv tror.
Och visst finns det mycket ”fake news”. Internet fullständigt svämmas över av mer eller mindre falsk information, ofta med rasistiska budskap men även på många andra områden.
För inte länge sedan klickade jag på en ”nyhet” där det påstods att klimathotet är en bluff. Jag klickade mig vidare till hemsidan som var ursprunget till texten. Där kunde jag bland annat läsa andra intressanta ”nyheter”, till exempel att om man vistas mycket i närheten av vindkraftverk kan man drabbas av allt från hjärtinfarkt till psykisk sjukdom...
Så är det ofta. Om du tittar lite närmare på var ”intressanta” nyheter kommer ifrån, så kommer du att upptäcka att det ofta är riktiga stollar som levererar dessa verkliga ”fake news”.
Vill du i stället lära dig något är mitt rådd: lyssna på P1!
Lita på mig.

Kjell Törmä, chefredaktör