Tidningshuvud 300 px
DECEMBER 2018

MÅNADENS LEDARE
 

Månadens ledare Kjell

"Misstag måste man kunna förlåta om de inte är för stora eller upprepas för ofta”"

Fokus hamnade helt fel

Är Kiruna den sämsta kommunen i Sverige när det gäller att tillvarata samernas intressen?
Den bilden kan man få när man googlar efter artiklar om invigningen av nya Stadshuset. När läsarna av Dagens Nyheter, Sydsvenskan eller för den delen Vimmerby Tidning i Småland läste om invigningen, så låg fokus nästan helt på att arrangörerna missat att bjuda in ledande politiker från sametinget.
Trist. Och orättvist, tycker jag.
Om Kiruna kommun genom åren skulle ha uppvisat en negativ inställning till samiska intressen, skulle då de samiska politiska företrädarna valt att lokalisera myndigheten sametinget till Kiruna? Skulle då central­redaktionerna för samisk radio och TV funnits här? Eller samiska teatern? Hur många andra kommuner har ett minoritetsspråk­boende för samer och tornedalingar? Och i hur många andra kommuner sitter samiska partier i den styrande koalitionen?
Visst, man måste alltid sträva efter ett ännu bättre samarbete, inte bara i frågorna om jakt och fiske. Men nog tycker jag att fokus denna gång hamnade helt fel.
De missade inbjudningarna var ett pinsamt misstag och knappast någon kan väl inbilla sig att det var medvetet från Kiruna kommuns sida. Och det var ju inte så att det saknades samisk representation, vare sig under stads­hus­invigningen eller invigningen av länskonstmuseet.
Misstag måste man kunna förlåta om de inte är för stora eller upprepas för ofta.

I mitt tycke är det betydligt mer pinsamt att det tillträdande kommunal­rådet Gunnar Selberg valde bort att gå på invigningen, trots inbjudan. ”Det var inget viktigt för mig”, svarar han när jag frågar varför. Så tyckte uppen­barligen inte de flesta av hans partikamrater. Förutom Selberg och Kiruna-Centerns ordförande Mats Holmström var hela toppskiktet i partiet på plats, inte minst den nyvalde fullmäktigeordförande Mattias Timander som ledsagade kungen under hans besök i Kristallen – med bravur av vad jag hört. Borde inte du varit där Gunnar Selberg, för att åtminstone visa respekt för din partikamrats första stora representationsuppdrag?
Att delta under invigningen hade också inneburit en möjlighet att möta LKAB:s ordförande Göran Persson öga mot öga, eller VD:n Jan Moström, eller landshövdingen Björn O. Nilsson. Och många andra. Men det var väl inte viktigt nog för Gunnar Selberg.
Han har ju tidigare målat in sig i ett hörn när det gäller Kirunas nya stadshus som han kallat ”symbolen för stadsomvandlingens totala misslyckande”. Nu ska det bli hans arbetsplats de kommande fyra åren. Då måste Gunnar Selberg också svälja sina tidigare grodor och lära sig att representera såväl märkesbyggnaden Kristallen som Kiruna kommun på ett värdigare sätt.

Kjell Törmä, chefredaktör