Tidningshuvud 300 px
FEBRUARI 2017

MÅNADENS LEDARE
 

Lars-Ledare

"Det gör ont i själen när man ser att sjukvården i Sverige massa-
kreras av samma ångvält"

Staten borde ta över

I Sollefteå ockuperar människor sitt BB dagarna innan det läggs ner. Det blir tio mil längre till närmaste förlossningsklinik. Jag såg landstings­­rådet där förklara att ”det har ju gått bra i Norrbotten, med 25 procent av landets yta, att ha bara två BB”. Både Kiruna och Kalix är nedlagda, sa han och där har det gått bara fint. 
Jag såg också en kvinna i Kalix säga att lands­­tingen runt om i Sverige endast har en arbets­­modell – centralisering. Varför inte prova på en lösning med små, effektiva sjukhus, som ger bra basvård?, undrade hon. 

Det gör ont i själen när man ser hur sjukvården i Sverige massakreras av samma ångvält. När landstingen inte orkar hålla kostnaderna, så finns bara en medicin. Centralisering. I Kiruna lades BB ner under stora protester. Så kirurgin. Därefter har bland annat akutkirurgin försvunnit, vårdplatser lagts ner och narkosen ska tas bort. Du har ju hört om mannen som skulle kupera hundens svans. Han tog små bitar i taget för att det inte skulle göra så ont. Så gör landstingen också. Protesterna skulle bli för stora om allt lades ned direkt. Och politikerna för fega. Men någon har talat om för dem att så här ska ni lägga ner sjukhus – börja med BB och fortsätt sedan bit för bit. Folk vänjer sig.
Vänj er, sa ekonomidoktorn Kjell A Nordström på en konferensen Nordic Business Forum Sweden nyligen. Vi ser nu historiens snabbaste urbani­­sering. Glöm att du föddes till en värld med 200 nationer. Om 30 år finns det bara 600 superstäder som står för nästan all ekonomisk aktivitet. Resten är skräpytor, som Värmland och Gotland. På landsbygden hittar vi tre alkoholister och ett par knäppgökar. Jag säger inte att det är bra eller dåligt, men vänj dig, sa Nordström. För det blir så.

Kan våra många landstingsråd i Luleå och han i Västernorrland (jaja, jag vet att de ska kallas regionråd nu) ha gått kurs hos Kjell A Nordström?  När vi om 30 år alla bor i Storstockholm och flyger upp för att bryta malmen, som dess­värre inte går att flytta, då ser vi ett starkt ljussken nere vid Piteälva. Piteborna flyttar inte. Och för två veckor sedan invigde de sin nya akutkirurgi som byggts ut för 20 miljoner kronor. Piteå sjukhus ligger fem mil från Sunderbyn. I Piteå bygger man alltså ut sjukhuset. Jag ska tipsa Sollefteåborna att det är till Piteå de ska fara på studiebesök. Där är man immun mot centralise­­ringen. Hur gör de, egentligen när de gång på gång fredas från alla nedskärningar? Själv tror jag det är dags att förstatliga sjukvården för att få en någorlunda rättvis vård.

Lars Lindberg, ordförande i Tidningsföreningen i Kiruna