Tidningshuvud 300 px
APRIL 2017

MÅNADENS LEDARE
 

Lars Ledare kopia

"Finns utnämningen av Göran Persson till ordförande i LKAB med som en joker i Kaunisvaaraleken?"

Göran Persson, bra eller..?

Jag har inte bestämt mig för om jag är glad eller skräckslagen över att Göran Persson blir ordförande i LKAB. På ett sätt var det tryggare med Marcus Wallenberg, för bevisligen hade han lärt sig att driva stora bolag. Nu är visser­­ligen Persson godsägare och hans bolag går bra enligt näringslivspressen. Men ett gods är ju pyttelitet jämfört med LKAB. OK, han var ordförande i Sveaskog ett tag, men hoppade plötsligt av strax efter årsstämman. Konstigt.

Medan jag funderar vidare är jag i alla fall glad över det samtal jag nyligen hade med en stor privat fastighetsägare. ”Den nya staden kommer att bli väldigt fin, det är jag övertygad om, men det är en svår mellantid nu då gamla centrum ska vara fortsatt attraktivt medan det nya byggs. Och tyvärr lägger gnällspikarna i stan en våt filt över det som egentligen är ganska spännande. Men det kommer att bli bra. Håll ut och låt hundarna gläfsa.” En annan fastighetsägare har bestämt sig för att inte ta pengarna och sticka när LKAB löser in husen, utan begär i stället ett likvärdigt hus i nya staden. Det känns ju hoppfullt.

Och kanske vi får en dos av studentliv i citykärnan om kommunen ser till att rymdstudenterna får komma in till stan och plugga när de inte måste jobba på Rymdcampus. Lite studentkarnevaler vore onekligen ett nytt inslag på Kirunas gator. På tal om rymd så kan väl Göran Persson prata med sin polare Björn Rosengren om hur det gick med löftet att flytta Rymdstyrelsentill Kiruna. Han lovade det när han var näringsminister. Rosengren har skymtat förbi här någon gång när han ville kränga sin bok, men Rymdstyrelsen har jag inte sett till i Kiruna. 

Nu ska gruvan i Kaunisvaara dra igång igen enligt de nya ägarna. De pratar om att snart anställa 350 personer och en kall kåre vandrar efter ryggen. Är det verkligen sant? Man kan väl inte lura människorna i Pajala en gång till? Den toppmoderna gruvan i Mertainen lägger LKAB i malpåse för att marknad och priser inte är de rätta. Men Kaunisvaara med sämre malmkvalitet ska öppna. Finns utnämningen av Göran Persson till ordförande i LKAB med som en joker i Kaunisvaara-leken? Dagens näringsminister Mikael Dam­berg talar om att Göran Persson ska utvidga LKAB med sikte på 2030-talet. Talar han då om nästa huvudnivå i Kiirunavaara eller talar han om Kaunis­vaara? Jag önskar verkligen att Pajalagruvan kommer igång. Och jag hoppas de nya ägarna har fickorna fulla med pengar, för det kostar miljarder att öppna Kaunisvaara och nästa fyndighet intill. Eller ska kosingen hämtas från LKAB av Göran Persson? Nu blev jag skräckslagen igen.

Lars Lindberg, ordförande i Tidningsföreningen i Kiruna