Tidningshuvud 300 px
MARS 2019

MÅNADENS LEDARE
 

Månadens ledare Kjell

"Varför vågar
 staten till exempel inte införa en
differentierad bensin- och dieselskatt?”

Sätt press på storstäderna


Har du klimatångest?
Det har jag. Av flera skäl. Vår familj har haft stuga vid Torneälven sedan jag var liten och aldrig har vattnet varit så lågt som förra sommaren. En tillfällighet? Och hur blir det till sommaren? Förutom i högfjällen finns det ju knappt någon snö. Kommer Torneälven att bli ännu mindre och hur påverkar det fiskbeståndet. Under värmen i somras fick vi abborre, där det normalt bara ska finnas harr, öring och lax.
Okej, det kan vara en tillfällighet, men den världsmeteorologiska organisationen WMO har i alla fall konstaterat att de senaste fyra åren har varit de varmaste på jorden sedan mätningarna startade 1850 – och de 20 varmaste åren som uppmätts har infallit under de senaste 22 åren.


Det talas om att ett klimatkaos hotar och då är väl inte vattenståndet i Torneälven vid Pajala det största problemet. Klart är i alla fall att vi alla kommer att behöva ändra saker i våra liv. Som enskilda personer kanske du och jag inte kan spela någon stor roll, men förebilder som Greta Thunberg och Björn Ferry får säkert allt fler att fundera. Och att leva åtminstone lite mer miljövänligt. Om vi bara får lite tid på oss
Det som förstås måste ske är att staten och EU styr mot ett miljö­vänligare samhälle och sätter in åtgärder där de får största möjliga verkan. Och minsta möjliga skada. Det är i storstäderna och inte på landsbygden.

Varför vågar inte staten till exempel införa en diffenrentierad bensin- och dieselskatt? Billigare på landsbygden och dyrare i storstäderna. Storstadsbor med bra lokaltrafik skulle ju mycket lättare kunna ställa om sitt liv än exempelvis en barnfamilj i Kurravaara, som  kanske dagligen måste skjutsa och hämta barn från olika aktiviteter i Kiruna.
Och varför tillåts över huvud taget flyg mellan Stockholm och Göteborg. Det går ju nästan lika snabbt med tåg. Vi som bor längst i norr måste väl ändå prioriteras när det gäller flyget om man vill att hela Sverige ska leva.
Nej, i stället föreslår regeringen höjd skatt på diesel i gruvfordon. Tänk om det slår ut Kaunis Iron. Vad är då vunnet – mindre koldioxidutsläpp men inte heller några arbetstillfällen i en redan hårt pressad kommun. Staten skulle i stället finansiera en järnväg från Kaunisvaara till Svappavaara.
Man kan inte heller anklaga gruv- och stålindustrin här uppe för att strunta i miljön. LKAB och deras samarbetspartners jobbar med målet koldioxidfri gruvbrytning och ståltillverkning, något som kan bli en världsledande teknik. Och Boliden Aitik i Gällivare testar just nu om det är möjligt att gå över till eldrivna truckar.
Alla försöker vi, men de snabbaste och mest effektiva insatserna kan staten och EU göra i storstadsområdena.

Kjell Törmä, chefredaktör