Tidningshuvud 300 px
SEPTEMBER 2019

MÅNADENS LEDARE
 

Lars-Ledare

"Inte en käft har öppnats med orden – kan vi inte förädla den i Vittangi."

Varför inte i Vittangi?

Häromdagen passerade jag skylten Nunasvaara mellan Vittangi och Svappavaara. Inne efter den vägen finns berget Horionrinta. Det innehåller grafit i absolut världsklass till ett värde av 40 miljarder kronor.
Grafiten ger vi bort till det australiensiska bolaget Talga resources, som prospekterat i området sedan 2012 och som nu är klar med en förstudie. Bolaget har också hittat industri–mineralen kobolt i en fyndighet någon mil från grafiten. Nu söker man bearbetningskoncession och miljötillstånd och kan ha produktionen igång om ett par år. I dagbrottet kommer något tiotal personer att ha jobb och räknar man in allt, så behövs det ett 50-tal anställda.

Fantastiskt roligt för Vittangi och Kiruna och aktieägarna i det utländska bolaget.
Lika roligt blir det för Luleå, för där läggs förädlingsfabriken. Den ger 70-talet jobb. Grafiten används sedan vid tillverkning av batterier.
Och så upprepar sig kolonialmaktens historia än en gång.
I Kiruna bryter vi järnmalm och skickar iväg den. Det är vår roll. När det gäller grafiten i Nunasvaara bryter vi den och skickar iväg den. Inte en käft har öppnats med orden – kan vi inte förädla den i Vittangi? I alla fall inte högt.
På Kiruna kommuns hemsida finns en text märkt ”näringslivsstrategi”. Den gäller för åren 2016-2018.  Vem som jobbar med att utveckla Kirunas näringsliv i dag vet jag inte.
Gruvan i Nunasvaara räcker i 22 år, säger Talga resources och räknar med att bryta 100.000 ton per år i dagbrott.

Vi lutar oss sakta tillbaka i fåtöljen. LKAB går ju så bra. Och Moström har sagt att malmen räcker till 2035. Kiruna växte med 36 personer första halvåret.  
Turisterna kommer nästan av sig självt och väl här klarar de sig med hjälp av sina mobiler. Rymden ger oss också jobb. Och vad kul för Vittangi att vi har grafit där i skogen.
Och för Luleå.
Håhåjaja.
Dags att ta sig en tupplur.

Lars Lindberg, Tidningsföreningen i Kiruna