Tidningshuvud 300 px
FEBRUARI 2018

MÅNADENS LEDARE
 

Lars-Ledare

"Samma människor har mage att önska sig fler affärer i Kiruna när de får frågan."

Nätet, blaha!!

Telia hade en fin butik i Kiruna centrum. Kunnig personal som hjälpte till med telefoner och abonnemang och plattor och refillkort, ja allt i vår nya elektroniska värld. En ganska säker källa jag träffade påstår att butiken omsatte 25 miljoner kronor och var ordentligt lönsam.
Men det satt en gubbe eller gumma på Telias huvudkontor som kom fram till att Telia ska inte finnas på orter som har färre än 50.000 invånare. Tjopp, så försvann butiken i Kiruna. Häromdagen meddelade Telia mig att mina pappersfakturor höjs från 25 till 49 kronor. Och jag som gillar papper tvingas över till så kallade e-fakturor. Man kan ju inte slänga bort pengar.

Pling sa det kort därefter i min gamla mobil. Telia meddelade att man höjer den fasta avgiften för min mobil från 49 till 79 kronor per månad. Finns konsumentmakt? Jag är ju en stofil som minns när Telia hette Televerket och när mitt hatobjekt Björn Rosengren var närings­minister och tipsade svenska folket att köpa Telia som folkaktie och så skulle alla bli rika. Tjopp, så försvann både han och folkaktien. Konsument­makt finns kanske inte.
Men det här får inte bli för gnälligt. En duktig affärsman i elektronik­branschen hjälper Kirunaborna att fixa telefoner och refillkort när Telia sviker. Heders! Men så var det frågan om det här med nätet. När jag köper snus på närmaste kvartersbutik så är det kö till postluckan. 18-åringar och gamla gubbar hämtar sina paket i en strid ström. Samma människor har mage att önska sig fler affärer i Kiruna när de får frågan. Eftersom jag lägger nät under isen i Torneträsk och använder en så kallad isbjörn för att få ut näten och den krånglade, så gick jag till Keijo på Vildmarkshörnan. Han sade – ”farsan min säger att du ska flytta fram fjäderspetsen 8 millimeter”. Jag gjorde så och allt fungerar klockrent. Nätet, blaha. Den lokala butiken, hurra!

Tänk dig sen att Trafikverket lär sig att grusa Muorjevaarabacken och att LKAB betalar för en ny järnvägsstation i nya centrum och att solen ju stiger allt högre för varje morgon – och vi är ytterst nära paradiset. Nu när Årets Kirunabo Sven-Erik Fjällborg fått folkets kärlek tack vare världsklass på skidspåren. Och vågar jag säga att jag håller på Girjas sameby i Högsta Domstolen? För ordföranden Matti Berg har lovat att alla Kirunabor som vill fiska och jaga där ska få göra det.

Lars Lindberg, ordförande i Tidningsföreningen i Kiruna