Tidningshuvud 300 px

 

KirunaTidningen, Adolf Hedinsvägen 58, 98133 Kiruna
Tel: 0980-80581. E-post: kiruna.tidningen@kiruna.nu 

Det lönar sig att prenumerera. Som prenumerant får du ett års läsning, tio nummer, för 475 kronor.

Kandidaterna-stor

Vem blir Årets Kirunabo 2018?

– var med och rösta du också! 

Nu är det dags att utse Årets Kirunabo 2017. Det är faktiskt 20:e året i rad vi arrangerar denna omröstning och Tidningsföreningens styrelse har valt ut årets sex kandidater. Nu är det din tur att välja!

Omröstningen vi arrangerar för att kora Årets Kirunabo har blivit en tradition som varje år lockar många, både på hemmaplan och även ute i världen, att vara med och rösta. Förra året var det hela 1.438 personer som deltog i omröstningen. Vinnaren blev Sven-Erik Fjellborg som har uppdraget att sköta Kirunas skidspår och stadens skidåkare är överlyckliga. Inte bara de som alltid åkt skidor, det strömmar hela tiden till nya Kirunabor och besökare som upptäckt att Kiruna numera kan erbjuda längdskidspår i världsklass.

Tidigare vinnare
Sedan den första omröstningen 1998 har följande personer blivit utsedda till Årets Kirunabo:
• 1998: Cecilia ”Dolly” Karlsson, vinnare i TV:s tävling ”Sikta mot stjärnorna”.
• 1999: Lars Törnman, Kirunapartiets grun­dare och då även kommunalråd.
• 2000: Mats Dahlberg, som framgångsrikt ledde arbetet med Kirunas 100-årsfirande.
• 2001: Sjuksköterskan Birgitta Stålnacke som i alla år kämpat för Kiruna sjukvård.
• 2002: Ingvar Ahlström, som bland mycket annat förmådde SVT att byta Luleå mot Kiruna på ”Solkartan”.
• 2003: Yngve Bergqvist, Icehotels grundare och besöksnäringens spjutspets, inte bara i Kiruna utan även i Sverige.
• 2004: Fredrik Kjellberg, ung doktor på sjukhuset som blivit en av de främsta för­kämparna för Kirunas sjukvård.
• 2005: Anna-Karin Törmä, ännu en sjuk­vårdskämpe, framför allt i kampen för BB.
• 2006: Willy Clay Band, countryrockarna Tony Björkenvall, Fredrik Elenius, Reine Tuoremaa, Björn Pettersson och Örjan Mäki.
• 2007: Åsa Larsson, författaren från Kiruna, som aldrig missar ett tillfälle att göra reklam för sin gamla hemstad.
• 2008: Hilding Töyrä, skomakare.
• 2009: Stefan Savonen, ordförande för Plattform Svappavaara.
• 2010: Nina Eriksson, styrkelyftare som tog VM-guld i damjuniorernas bänkpress. •2011: Kajsa Östergren, intensivvårds­sjuk­sköterska som kämpat mot nedrustningen av Kiruna sjukhus.
• 2012: Joel Törmä, hockeyspelare och tro­tjänare i Kiruna IF.
• 2013: Sailom Bergdahl, en duktig entre­prenör som tänker sina med­människor.
• 2014: Jerry Ahlqvist, homosexuell som vågat stå upp för alla människors lika värde och stöttat många, inte minst unga.
• 2015: Ingegerd och Maria Lampa, systrarna som håller Kiruna centrum snyggt.
• 2016: Lars-Olov ”Larre” Niemi, en entu­siast som ser till att Kirunabornas privata bildskatter kan ses av alla och bevaras för framtiden.
• 2017: Sven-Erik Fjellborg som ser till att Kirunas skidspår håller världsklass.

Årets kandidater
Precis som tidigare år har vi fått många förslag på kandidater och det är inte lätt att välja. Det finns ju många människor som gör fantas­ti­ska insatser för Kiruna på olika sätt och som alla vore värda titeln Årets Kirunabo. Men i slutändan måste vi ändå göra ett val.
Vi har fått in ett 30-tal förslag i år och nu har Tidningsföreningens styrelse utsett de sex kandidaterna till Årets Kirunabo 2018. Vilka det är kan du se på sidan intill. Nu är det upp till dig avgöra vem som blir Årets Kirunabo 2018.

Så här röstar du
Motivera gärna valet av din kandidat, men det är inget krav. Däremot måste du uppge ditt namn och adress, dels därför att vi vill undvika att samma person röstar flera gånger, dels för att vi lottar ut tre prenumerationer bland dem som röstar. Omröstningen pågår fram till och med fredagen den 21 december och i januarinumret presenterar vi vinnaren.

Fyll i formuläret längst ner på den här sidan och skicka din röst till oss.
Det går också att skicka med vanlig post till KirunaTidningen, Adolf Hedinsvägen 58,
981 33 Kiruna.
Eller med e-post till kiruna.tidningen@kiruna.nu

Kandidat-01


Harriet Linghall
För att en förening ska leva så  behövs en motor, en människa som ser till att verkligen få saker att hända, och som har förmågan att entusiasmera andra. Harriet Linghall i Vittangi SK är en sådan person, en föreningsmänniska ut i fingerspetsarna. VSK har i dag en omfattande verksamhet med arrangemang som skidloppet Kopparraiden, Mellanälvsloppet på cykel och 6 juni-loppet i löpning. Många goda krafter har gjort VSK till en viktig del av Vittangi, men motorn är Harriet.

Kandidat-02

 

 

Curt Persson
Curt Persson är en nästan osannolikt kunnig och lysande föreläsare när det handlar om vår historia. Och det finns definitivt ingen som kan mer om Hjalmar Lundbohm än Curt. Ända sedan jobbet som Hjalmar Lundbohmsgårdens föreståndare har han grävt sig allt djupare in i historien om vår förste disponent. Och i höstas, efter många års arbete, så kunde han presentera sitt storverk om Hjalmar Lundbohm, en vacker bok med med 350 sidor historia som inte bara smeker medhårs.

Kandidat-03

Carola Enmark

Det började med ett bageri och kafé i Puoltikasvaara och nu är Carola definitivt Kirunas kafédrottning. Hon äger två Café Oscar i staden samt även Kafé Rost på Folkets Hus. Och hon fortsätter också att expandera verksamheten. Nyligen öppnade hon tillsammans med sambon Ulf Näslund restaurangen Pinchos i Kupolen. De har också bidragit till att hålla liv i vårt nuvarande centrum när de gjorde grundarbetet, som nu innebär att matbutiken Tempo snart öppnar i centrum.

Kandidat-04

Robert Ylitalo
Till vardags är han CGI:s chef för affärs­utveckling i norra Sverige, men han är också mannen bakom en världs­unik tekniklösning, Med speciella ”röntgen­glasögon” kan man till exempel se var infrastruktur i marken är nedgrävd och det finns många tänkbara användningsområden. Intresset från övriga världen är stort och nu har Roberts  tekniklösning i konkurrens med förslag från 57 länder gått till final i World Smart City Awards, ett slags Oscarsgala för innovatörer inom hållbarhet.

Kandidat-05 Göta Öqvist
I en tid då folkdansen i Sverige för en tynande tillvaro på många håll är det tur att Kiruna har Göta Öqvist. Hon har i decennier varit en av klipporna i Kiruna Folkdanslag och starkt bidragit till att hålla folkdansen i Kiruna vid liv. Det är en gärning hon oförtrutet fortsätter med, men dessutom förmedlar hon sin dansglädje även åt andra dansintresserade. Förutom alla dansmotionsgrupper hon leder, så håller hon kurser i Linedance och faktiskt även argentinsk tango!
Kandidat-06 August Tapojärvi
Han är ung och engagerad, August Tapojärvi, som i egenskap av fackföreningen Unionens klubbordförande på Radiotjänst i Kiruna varit med om en tuff tid. Under år av nedläggningshot och nu även efter ett beslut om nedläggning av Radiotjänst, har han och hans kollegor kämpat för sina arbetskamraters jobb. Nu handlar kampen i stället om att övertyga beslutsfattarna om att ordna statliga ersättningsjobb. Utan sådana som August skulle Kiruna troligen bli många jobb fattigare.

Kontakta mig

 


  

 

 

 


 

 

Tips på en bra julklapp:

Julklappkort-med-gran

En prenumeration på KirunaTidningen! För information – klicka HÄR!