Tidningshuvud 300 px

 

KirunaTidningen, Adolf Hedinsvägen 58, 98133 Kiruna
Tel: 0980-80581. E-post: kiruna.tidningen@kiruna.nu 

Det lönar sig att prenumerera. Som prenumerant får du ett års läsning, tio nummer, för 425 kronor.

Åets Kirunabo alla

Vem blir Årets Kirunabo 2017?

– var med och rösta du också! 

Nu är det dags att utse Årets Kirunabo 2017. Det är faktiskt 20:e året i rad vi arrangerar denna omröstning och Tidningsföreningens styrelse har valt ut årets sex kandidater. Nu är det din tur att välja!

Omröstningen vi arrangerar för att kora Årets Kirunabo  har blivit en tradition som varje år lockar många, både på hemmaplan och även ute i världen att vara med och rösta. Förra året var det hela 1.424 personer som deltog i omröstningen. Vinnaren blev Lars-Olov ”Larre” Niemi. Han lägger ned oändligt med tid på att scanna in och via Facebook-sidan ”Nya Kirunabilder” visa bilder som Kirunaborna har i sina privata fotoalbum, något som uppskattas mycket av tusentals Kirunabor, både när och fjärran. Det var omröstningen förra året ett tydligt bevis på.

De tidigare vinnarna
Sedan den första omröstningen 1998 har följande personer blivit utsedda till Årets Kirunabo:
• 1998: Cecilia ”Dolly” Karlsson, vinnare i TV:s tävling ”Sikta mot stjärnorna”.
• 1999: Lars Törnman, Kirunapartiets grun­dare och då även kommunalråd.
• 2000: Mats Dahlberg, som framgångsrikt ledde arbetet med Kirunas 100-årsfirande.
• 2001: Sjuksköterskan Birgitta Stålnacke som i alla år kämpat för Kiruna sjukvård.
• 2002: Ingvar Ahlström, som bland mycket annat förmådde SVT att byta Luleå mot Kiruna på ”Solkartan”.
• 2003: Yngve Bergqvist, Icehotels grundare och besöksnäringens spjutspets, inte bara i Kiruna utan även i Sverige.
• 2004: Fredrik Kjellberg, ung doktor på sjukhuset som blivit en av de främsta för­kämparna för Kirunas sjukvård.
• 2005: Anna-Karin Törmä, ännu en sjuk­vårdskämpe, framför allt i kampen för BB.
• 2006: Willy Clay Band, countryrockarna Tony Björkenvall, Fredrik Elenius, Reine Tuoremaa, Björn Pettersson och Örjan Mäki.
• 2007: Åsa Larsson, författaren från Kiruna, som aldrig missar ett tillfälle att göra reklam för sin gamla hemstad.
• 2008: Hilding Töyrä, skomakare.
• 2009: Stefan Savonen, ordförande för Plattform Svappavaara.
• 2010: Nina Eriksson, styrkelyftare som tog VM-guld i damjuniorernas bänkpress. •2011: Kajsa Östergren, intensivvårds­sjuk­sköterska som kämpat mot nedrustningen av Kiruna sjukhus.
• 2012: Joel Törmä, hockeyspelare och tro­tjänare i Kiruna IF.
• 2013: Sailom Bergdahl, en duktig entre­prenör som tänker sina med­människor.
• 2014: Jerry Ahlqvist, homosexuell som vågat stå upp för alla människors lika värde och stöttat många, inte minst unga.
• 2015: Ingegerd och Maria Lampa, systrarna som håller Kiruna centrum snyggt.
• 2016: Lars-Olov ”Larre” Niemi, en entu­siast som ser till att Kirunabornas privata bildskatter kan ses av alla och bevaras för framtiden.

Årets kandidater
Vi får in många förslag till kandidater varje år och det är förstås inte enkelt att välja. Det finns ju många människor som gör fantastiska insatser för Kiruna på olika sätt och som alla vore värda titeln Årets Kirunabo. Men i slutändan måste vi ändå göra ett val. I år fick vi in ett 30-tal förslag och nu har Tidningsföreningens styrelse utsett de sex kandidaterna till Årets Kirunabo 2017. Vilka det är kan du se på sidan intill. Nu är det upp till dig avgöra vem som blir Årets Kirunabo 2017.

Så här röstar du
Motivera gärna valet av din kandidat, men det är inget krav. Däremot måste du uppge ditt namn och adress, dels därför att vi vill undvika att samma person röstar flera gånger, dels för att vi lottar ut tre prenumerationer bland dem som röstar. Omröstningen pågår fram till och med fredagen den 22 december och i januarinumret presenterar vi vinnaren.

Fyll i nedanstående formulär och skicka din röst till oss.
Det går också att skicka med vanlig post till KirunaTidningen, Adolf Hedinsvägen 58,
981 33 Kiruna.
Eller med e-post till kiruna.tidningen@kiruna.nu

Årets Carina


Carina Kero Esberg
Carina är sjuksköterskan som tyckte att det saknades en barnbok som kunde berätta mer om Kiruna, gruvan och stadsomvandlingen. Då gjorde hon den boken själv och det blev en dundersuccé. Debutboken På natten mullrar berget har hon nu följt upp med På dagen flyttar staden, två roliga och lärorika barnböcker som dels väcker lusten att läsa hos de yngsta Kirunaborna, samtidigt som böckerna också förklarar och tar upp ett minst sagt aktuellt ämne för oss Kirunabor.

Årets SPis

 

 

Johan Lans och Johan Stålnacke
Johan och Johan har de senaste åren med stor framgång utvecklat sitt företag SPiS Mat och Dryck och har också prisats för sina insatser. De utsågs till exempel till Årets Företagare i Kiruna 2016. Men de nöjer sig inte med detta. När vårt centrum sakta men säkert utarmas när affärer flyttar, så väljer de i stället att fortsätta utveckla sin verksamhet och hålla liv i vårt nuvarande centrum, dels genom att också bedriva hotellverksamhet och de har nu också öppnat ett nytt kafé.

Årets Gabriella

Gabriella Stenberg Wieser
För dem som följer TV-programmet Fråga Lund är rymdfysikern Gabriella Stenberg Wieser från Kiruna numera ett välbekant ansikte. Och det är ingen slump att hon sitter i denna expertpanel. Gabriella, som till vardags jobbar på Institutet för rymdfysik, har sedan länge engagerat sig när det gäller att göra den svårbegripliga rymdforskningen begriplig även för alla oss andra och är bland annat medgrundare till Umevatoriet, ett populärt observatorium och planetarium i Umeå.

Årets Lennart

Lennart Lantto
Kultursekreteraren Lennart Lantto är en kommunal tjänsteman som verkligen brinner för sitt arbete, för konsten och för kulturen i Kiruna. Han stöttar, uppmuntrar och tar hand om alla de konstnärer som kommer till Kiruna. Otaliga är de gäster som kommit till Kiruna och fått ta del av Lennarts stora kunskaper, inte minst om Stadshuset. Lennart Lantto är helt enkelt trevlig man som alltid representerar Kiruna på ett positivt sätt, ett sätt som besökare säkert minns länge.

Årets Kicki Kicki Timander
En mångsidig kvinna som länge gjort viktiga insatser för Kiruna. Många kanske känner igen henne från nyårsrevyerna, men bakom scenen har hon kanske gjort ännu viktigare insatser, inte minst som ledare för amatörteaterföreningens barngrupper under många år. I dag lägger hon stor kraft på integrationen av våra invandrare. Genom sitt arbete på Vuxenskolan jobbar hon engagerat för att skapa  mötesplatser och arrangemang där Café Metropol är basen.
Årets Sven-Erik Sven-Erik Fjellborg
Han är den flerfaldige mästaren i draghundssport, som blivit kungen av Kirunas skidspår. Sven-Erik har uppdraget att preparera 70 kilometer kommunala skidspår och han kan sina saker. Efter den första säsongen öser skidåkarna beröm över Sven-Erik. ”Spår i världsklass”, tycker många. Dessutom gör han mycket mer än han måste. För att skidentusiasterna ska komma igång så tidigt som möjligt drar han även egna spår och tipsar om den bästa åkningen just nu på sin egen Facebooksida.

Kontakta mig

 


  

 

 


 

 

Tips på en bra julklapp:

Julklappkort-med-gran

En prenumeration på KirunaTidningen! För information – klicka HÄR!