Tidningshuvud 300 px

 

KirunaTidningen, Adolf Hedinsvägen 58, 98133 Kiruna
Tel: 0980-80581. E-post: kiruna.tidningen@kiruna.nu 

Det lönar sig att prenumerera. Som prenumerant får du ett års läsning, tio nummer, för 425 kronor.

Kirunabor-alla

Vem blir Årets Kirunabo 2015?

– var med och rösta du också! 

Nu är det dags att utse Årets Kirunabo 2015. För artonde året i rad arrangerar vi denna omröstning och Tidningsföreningens styrelse har valt ut årets sex kandidater. Nu är det din tur att välja!

I takt med de sociala mediernas utveckling har omröstningen KirunaTidningen arrange­rar för att kora Årets Kirunabo blivit en tradition som varje år brukar locka många, både på hemmaplan och även ute i världen att vara med och rösta. Förra året var det hela 1.325 personer som röstade på någon av de sex kandidaterna. Vann gjorde Jerry Ahlqvist som fick 377 röster motsvarande 28,5 procent av det totala antalet röster.

Jerry, som varit öppet homosexuell i många år har inte bara stått för, och försvarat, sin egen läggning. Han har också på olika sätt stöttat många andra, inte minst unga, i samma situation. Dessutom fick Jerry Ahlqvist stor uppmärksamhet när han införde sextimmars- dag, både för sina anställda och sig själv, på den frisörs­along han driver. Och Jerrys in­satser uppskattades alltså av så många att han blev Årets Kirunabo 2014.

Vinnare i tidigare omröstningar
Sedan den första omröstningen 1998 har följande personer blivit utsedda till Årets Kirunabo:
• 1998: Cecilia ”Dolly” Karlsson, vinnare i TV:s tävling ”Sikta mot stjärnorna”.
• 1999: Lars Törnman, Kirunapartiets grundare och då även kommunalråd.
• 2000: Mats Dahlberg, som framgångsrikt ledde arbetet med Kirunas 100-årsfirande.
• 2001: Sjuksköterskan Birgitta Stålnacke som i alla år kämpat för Kiruna sjukvård.
• 2002: Ingvar Ahlström, som bland mycket annat förmådde SVT att byta Luleå mot Kiruna på ”Solkartan”.
• 2003: Yngve Bergqvist, Icehotels grundare och besöksnäringens spjutspets, inte bara i Kiruna utan även i Sverige.
• 2004: Fredrik Kjellberg, ung doktor på sjukhuset som blivit en av de främsta för­kämparna för Kirunas sjukvård.
• 2005: Anna-Karin Törmä, ännu en sjuk­vårdskämpe, framför allt i kampen för BB.
• 2006: Willy Clay Band, countryrockarna Tony Björkenvall, Fredrik Elenius, Reine Tuoremaa, Björn Pettersson och Örjan Mäki.
• 2007: Åsa Larsson, författaren från Kiruna, som aldrig missar ett tillfälle att göra reklam för sin gamla hemstad.
• 2008: Hilding Töyrä, skomakare.
• 2009: Stefan Savonen, ordförande för Plattform Svappavaara.
• 2010: Nina Eriksson, styrkelyftare som tog VM-guld i damjuniorernas bänkpress. •2011: Kajsa Östergren, intensivvårds­sjuk-sköterska som ställt sig på barrikaderna ochkämpat mot nedrustningen av Kiruna sjukhus.
• 
2012: Joel Törmä, hockeyspelare och tro­tjänare i Kiruna IF.
• 2013: Sailom Bergdahl, en duktig entre­prenör som tänker sina med­människor.
• 
2014: Jerry Ahlqvist.

Årets kandidater
Det är inte bara antalet röstande som ökat de senaste åren. Vi får också in fler förslag på kandidater och det är förstås inte enkelt att utse kandidaterna till Årets Kirunabo. Detfinns ju många människor som gör fantas­ti­ska insatser för Kiruna på olika sätt. I år fickvi in 46 förslag och nu har Tidnings­före­nin­gens styrelse utsett de sex kandidaterna till Årets Kirunabo 2015. Vilka det är kan du se på sidan intill. Det finns säkert fler värdiga kandidater, men vi tycker att dessa är en blandning av människor som gör viktiga ochgoda insatser på de mest skiftande områden.
Vi har gjort vårt val, nu är det du som ska avgöra vem som blir Årets Kirunabo 2015.

Så här röstar du
Du kan rösta på din kandidat genom att skicka in talongen på den här sidan. Om du inte vill klippa sönder tidningen – skicka ett brev eller vykort.Det går också bra att rösta via e-post. Alla adresser hittar du på talongen.
Motivera gärna valet av din kandidat, men det är inget krav. Däremot måste du uppge ditt namn och adress, dels därför att vi vill undvika att samma person röstar flera gånger, dels för att vi lottar ut tre prenumerationer bland dem som deltar i omröstningen. Omröstningen pågår fram till tisdagen den 22 december och i januarinumret presenterar vi vinnaren.

Kirunabo-Roger


Roger Bergström

Många gör en ideell insats då och då, och så finns det någon enstaka som Roger Bergström, som år efter år fortsätter att kämpa för det han eller hon brinner för. I Rogers fall är det att Kirunabor ska få möjlighet att se film tillsammans med andra. Förra året firade Arctic Light Filmfestival 25 år och Roger har ända sedan starten varit festivalgeneral och den drivande kraften i denna festival som väckt respekt även utanför Sverige.

Kirunabo-Lampa

Maria och Ingegerd Lampa

Man kan undra hur Kiruna centrum skulle se ut om inte systrarna Lampa fanns. Från morgon till sen eftermiddag, dag efter dag, plockar de upp efter alla de som skräpar ned. Och tyvärr är de ju ganska många. I över tio år har Maria och Ingegerd sett till att hålla centrum rent och har inte lessnat på detta evighetsarbete. Tvärtom så gillar de sitt arbete och gör sitt bästa för att Kiruna ska kunna visa upp sig från sin bästa sida. 

Kirunabo-Jonas

Jonas Pietikäinen

Jonas har varit en del av Kirunas musikliv under många år. Han började med punk och rock, men det var när han upptäckte visan, som han hittade hem. Jonas har under åren bjudit på mängder av finstämda konserter, dels med bandet De Tre och med musikkollektivet Höstorkestern. I början av året gjorde han skivdebut med ”Sverige” och fick tidigare i år ta emot Lilla Dan Anderssonpriset för sitt arbete med att vidareutveckla visan som konstform. 

Kirunabo-Erik

Erik Rönnqvist

Vi har aldrig tidigare upplevt en sådan våg av flyktingar som kommer till Sverige, en folkvandring som kommer att krävas mycket arbete för att ta hand om och integrera de som flytt för sitt liv. Det arbetet har Erik Rönnqvist redan bedrivit i många år, som områdeschef för Tidningstjänst, numera Norrbottens Media. Han tycker att det är viktigt att se alla människor som individer och som en resurs och omsätter det i praktisk handling – Erik har under åren anställt tidningsbud från över 40 olika länder.

Kirunabo-Ann-Louice

Ann-Louice Abrahamsson

Konstnären Ann-Louice Abrahamsson, som också är en av medlemmarna i konstnärs- och hantverkargruppen Ateljé Nord var tidigare framför allt känd för sin keramiktillverkning, men har under de senaste åren också utvecklats till att bli en av våra främsta akvarellmålare.
Motiven hämtar hon ofta från Torne älvdal och Kiruna. I skira färger skildrar hon våra trakter i bilder som både är dokumentära och realistiska samtidigt som det är skön konst.

Kirunabo-Stas

Stas Barabash

Stas kunde varit en stjärna inom rymdforskningen i USA, men valde Institutet för rymdfysik i Kiruna, dit han kom i början av 1990-talet. Han har sedan dess starkt bidragit till att  IRF är en spjutspets inom rymdforskningen och har under åren lett flera forskargrupper som utvecklat instrument, som numera cirkulerar kring många av planeterna i vårt solsystem. Han skulle kunna få jobb var han vill, men väljer Kiruna, där han nu också utsetts till IRF.s nye föreståndare.

Kontakta mig

Tack för att du var med och röstade! Ha en fortsatt bra dag!