Tidningshuvud 300 px JANUARI 2019
UR INNEHÅLLET

Curt_01-kopia

En populär historiker och berättare är han, Curt Persson, så populär att folket valt honom till Årets Kirunabo 2018. Foto: Kjell Törmä

Curt Persson utsedd till

Årets Kirunabo 2018

Han beskrivs som en lysande berättare, en levande uppslagsbok om vår historia och en folkbildare av rang med både humor och djup. Överallt dit han kommer lockar han stora skaror åhörare.
Med sitt kritikerrosade storverk om Hjalmar Lundbohm skulle man kunna tro att Curt Persson nu kan slå sig till ro, men det är inte aktuellt.
– Jobbar man med historia är det så att när man gläntar på en dörr, så är det två nya dörrar i det rummet som måste öppnas. Det finns hela tiden nya vinklar och nya perspektiv i varje berättelse, säger Curt Persson, Årets Kirunabo 2018.

Fredagen den 18 november i Vittangi. Mörkt och kallt. Klockan 18.30 skulle Curt Persson och Åsa Larsson inleda sin turné i länet då man samtalade kring hans bok ”Hjalmar Lundbohm – ledare, samhällsbyggare och kulturmecenat”
– Jag tänkte att inte fasen kommer det väl någon en fredagkväll för att lyssna på historiska samtal, men det var fullsatt. Och så var det på alla ställen under turnén. I Gällivare fick man till och med stänga dörrarna för att det kom för mycket folk. Det var en trevlig turné.
Och så är det. Historikern och folk­bil­da­ren Curt Persson har lyckats med konststycket att göra väldigt många människor intres­se­rade av vår historia. En historia som han ofta skild­rar med humor, men alltid med ett allvar bakom.
Vi i Norrbotten och framför allt Kiruna vet sedan länge att Curt Persson lysande historiker och fantastisk berättare, men med sin nya bok om Hjalmar Lundbohm börjar han också få ett erkännande på nationell nivå. I Uppsala Nya Tidnings recension av boken om Hjalmar Lundbohm skriver till exempel Magnus Alkarp:
”Curt Perssons verk är inte bara ett sympa­tiskt, välskrivet och rikt illustrerat praktverk om en intressant människa med alla hans företräden och tillkortakommanden. Det är ett betydande bidrag till berättelsen om Sverige.”
Men Curt är också profet i sin tidigare hemstad. KirunaTidningen har för 21:a året i rad genomfört en omröstning för att denna gång utse Årets Kirunabo 2018. Återigen kom det in över tusen röster, 1.065 för att vara exakt. Glädjande nog så fick alla kandi­da­­ter många röster vilket vi tolkar som att vi lyckats välja ut starka kandidater. Allra flest röster, 221 eller 20,7 procent, fick dock Curt Persson som därmed kammar hem den ärofyllda titeln Årets Kirunabo 2018.
– Fantastiskt! Jag känner mig rörd och oerhört hedrad, säger Curt när Kiruna­Tidningen kontaktar honom för att med­dela resultatet.

Läs mer om Curt Persson, Årets Kirunabo 2018, i KirunaTidningens januarinummer.

Bryggeri_01-kopia

Bryggaren Kent Andersson (t.v.) och Fredrik Kangas är två av delägarna i Kiruna Bryggeri AB, Sveriges nyaste och nordligaste bryggeri, som ska kunna producera 25.000 liter öl årligen. Och i framtiden hoppas de kunna växa ännu mer. Foto: Kjell Törmä

Bra start för bryggeriet


Nu finns det lokalproducerat öl även i Kiruna.
I oktober hade sålde Kiruna Bryggeri AB sina första flaskor, i dag finns deras produkter på stadens restauranger och i mars är det planerat för premiär på Systembolaget för två av företagets fem ölsorter.
– Kiruna är ju ett starkt varumärke och jag är förvånad över att så få tagit vara på det. Man kan ju hoppas att vi också kan inspirera fler att satsa på lokala produkter, säger Fredrik Kangas, en av fem delägare.

De flesta av oss som hunnit bli lite äldre minns hur vi i våra yngre dagar på krogen oftast fick hålla oss till ölsorter från Pripps, Carlsberg, Tuborg och några få ytterligare märken.
Numera är utbudet av ölsorter enormt mycket större. I Systembolagets sortiment finns faktiskt så många som cirka 2.800 ölsorter.
En anledning till att utbudet ökat så kraftigt är att det sedan mitten av 1990-­ talet vuxit upp många nya småbryggerier, så kal­lade mikrobryggerier. I dag finns det runt 200 sådana bryggerier runt om i landet. Det nyaste och Sveriges nordligaste är Kiruna Bryggeri AB.

Miljoninvestering
Det hela började sommaren 2017 då vän­nerna Fredrik Kangas, Kent Andersson och Andreas Fredriksson träffades och började att diskutera idén om ett bryggeri.
– Vi hade alla diskuterat frågan i olika sammanhang med olika personer, men den här gången talade vi om att också försöka göra verklighet av idén och skapa en affärsplan, berättar Fredrik Kangas.
Till saken hör att Kent under fem års tid tillsammans med Rolf Andersson bryggt öl och redan hade utvecklat tre egna recept.
Och plötsligt hände saker väldigt snabbt.
– Redan nästa dag blev jag uppringd av Rolf, som ville att vi skulle starta på en gång, berättar Fredrik Kangas.
Sagt och gjort. De bildade Kiruna Bryg­geri Aktiebolag som har fem delägare; bryg­garna Kent Andersson och Rolf Andersson samt Fredrik Kangas, Andreas Fredriksson och Cecilia Flemström. Det första steget blev att leta lokaler som passade för ändamålet och som inte var för dyra. De skulle visa sig finnas i Badhuset, i de utrymmen där Laguna tidigare hade sin restaurang.
– Det dräller ju inte av lämpliga lokaler, men tack vare stadsomvandlingen har det ju frigjorts en del lokaler och både LKAB och Kirunabostäder är ju angelägna om att de hyrs ut. Så fick vi hyra den här lokalen och har ett rivningskontrakt som innebär att vi har lite lägre hyra, berättar Fredrik Kangas och tillägger att både LKAB och KBAB varit mycket hjälpsamma under resans gång.

Läs mer om landets nordligaste bryggeri i KirunaTidningens januarinummer.

 Elin lever miljövänligt

 Gympa för gubbar
Elin_07-kopia

Elin Stöckel har hittat många sätt att leva ett normalt liv men ändå miljövänligare liv. Oftast är alternativen dessutom billigare. Foto: Kjell Törmä

Gubbgympa_03-kopia

Det är få av deltagarna  som hänger med i ledaren Holger Isaksson tempo, trots att han fyller 90 år om bara någon månad. Foto: Kjell Törmä

Elin Stöckels hem är abso­lut en förebild när det gäller klimat och miljö. Hennes hushåll har soptömning bara tre gånger om året mot 24 gånger för de flesta av oss andra. Årets kompost tar Elin till potatislandet i stugan på sommaren och hon har en egen lösning på bland annat schampo, balsam och hudkräm.
– Men jag vill verkligen inte vara präktig och komma med pek­pin­nar. Jag lever ett högst normalt liv med man och tre barn, säger Elin Stöckel. Men blir någon inspirerad blir jag förstås glad.

Det är tisdag kväll och i Triangelskolans gymnastiksal har en grupp män samlats för ”gubbgympa”. De är mellan 60 och 78 år och kommer för att umgås, men också för att köra så hårt de kan.
Men hårdast av alla kör ledaren Holger Isaksson. Han fyller 90 i vår och har lett otaliga gymnastikgrupper i Kiruna i över 60 år!
– Jag tror inte att min kropp varit den­samma om jag inte haft träningen. Gymnastiken har hjälpt mig att hålla mig i form. Och friluftslivet, säger Holger.

Övrigt

Utöver detta hittar du bland annat i detta nummer:
• Kiruna tillbaka på månen
• Dags att ta ner skylten för gamla stadshuset
• Fantasifull bokbuss redo att rulla
• Debatt, Robert Ylitalo: En stad full av möjligheter
Kirunakalendern Nytt år

ny kalender

Info om hur du gör för att köpa kalendern hittar du om du klickar HÄR.