Tidningshuvud 300 px APRIL 2017
UR INNEHÅLLET

Lukas_01B-kopia

Hela familjen Asp Mikko samlad på trappan till huset i Altajärvi, Peter, sonen Vilhelm, Madeleine och de sex hundarna. Foto: Kjell Törmä

Lucas gjorde succé på

världens största hundutställning

Lukas är en flatcoated retriever från Kiruna, som numera är en kändis i hundvärlden. Han kommer från kenneln Altaflats i Altajärvi och gjorde nyligen succé på världens största hundutställning – Crufts i Birmingham.
Med nästan 500 medtävlande hundar i sin ras vann Lukas och bland alla cirka 5.000 deltagande jakthundar kom han tvåa.
– Det ska i princip vara omöjligt att vinna om man kommer från en liten kennel som vår, säger en lycklig  Madeleine Asp Mikko som tillsam­mans med Peter Asp driver Altaflats.

Det har varit några omtumlande veckor för Peter och Madeleine. Från lugnet i Altajärvi utanför Kiruna – eller, ja, så lugnt det nu kan bli med sex hundar i ett ganska litet hus – reste de till England och fick vara med något av det finaste en kennelägare kan uppleva. Och plötsligt har de också blivit ett namn internationellt i hundutställningsvärlden.
Det var för ganska precis elva år sedan de flyttade ut till huset vid Altajärvis strand, mest för att de helt enkelt ville bo utanför Kiruna. Då hade paret två flatcoated retrie­vers, men det skulle snart bli fler.
– Min farfar och farmor hade alltid mycket djur och jag har alltid velat driva en kennel, berättar Madeleine.
Med hjälp av bra kontakter och råd från andra mer rutinerade hunduppfödare började de bygga upp en egen kennel. Och rasen har hela tiden varit flatcoated retriever, en apporterande fågelhund.

Läs mer i KirunaTidningens aprilnummer.

K5_02-kopia

I förra numret berättar vi att LKAB utreder möjligheten att bevara och flytta Gula Raden. Nu utreds också om även Tusen Toners lokal kan räddas för framtiden. Foto: Kjell Törmä

Nytt jätteprojekt på upphandling


– och kanske räddas Centralgården

Kiruna kommun har flera stora projekt på gång i den nya centrum­kärnan. Stadshusbygget är igång och nästa stora projekt är ett nytt Folkets Hus/kulturhus. Det är nu ute på upphandling och det blir ett jättebygge på cirka 8.000 kvadratmeter, ett projekt som beräknas kosta flera hundra miljoner.
Och nu har ytterligare ett projekt plötsligt blivit aktuellt. Det kan nämligen bli så att Centralgården – Tusen Toners hus – flyttas och bevaras för framtiden.

Det mesta Kiruna kommun behöver bygga sköts via det kommunala bolaget Kiruna­­bostäder, men det finns ett antal undantag i den nya centrumkärnan, stora projekt där byggprocessen i stället leds och samordnas från kommunkontoret
– För vart och ett av dessa projekt har vi kartlagt den nuvarande verksamheten och de nuvarande behoven för att sedan be­döma framtida verksamhet och behov, bland annat hur vi kan samordna lokalbehoven, berättar Mats Dahlberg, biträdande kommunchef, och fortsätter:
– Den nya Räddningstjänsten kommer till exempel ha samma ytor som i dag, men där kommer även kommunens skolbussar att få garageplats. Och i dag har Räddnings­tjänsten en egen ganska stor gymnastiksal. I det fallet ser vi att deras behov tillgodo­ses av våra nya idrottshallar, som Tarfalahallen.

Fem projekt – och Centralgården
Det har hittills handlat om fem stora projekt, som alla är i olika skeden:
• Ny grundskola
• Ny gymnasieskola
• Nytt badhus
• Ny räddningstjänst
• Kvarter 5, ett nytt Folkets Hus, som även bland annat innehåller Stadsbiblioteket och Ungdomens hus
Nyligen har ytterligare ett projekt lagts till denna lista, berättar Mats Dahlberg:
– Det gäller Centralgården, alltså huset där Tusen Toner har sina lokaler. Huset är uppbyggt i fyra sektioner och det ser nu ut som att det är möjligt att rädda och flytta även den byggnaden. Det är inte bestämt ännu, men det kan alltså bli aktuellt.

Läs mer i KirunaTidningens aprilnummer.

 Marcus Larsson – en åsiktsmaskin

 Konstnärer kan rädda centrum?
Markus

Markus Larssons journalistkarriär började med krönikor i KirunaTidningen, idag skriver han dem för Aftonbladet. Han är vad man skulle kunna kalla en ”professionell åsiktsmaskin”. 
Foto: Emma-Sofia Olsson

City-hotat_05-kopia

Den nuvarande citykärnan lever farligt. Allt fler butiker flyttar eller lägger ned och skyltfönster gapar tomma. Lokalerna skulle under en tid kunna användas som konstnärsateljéer och utställningslokaler. Foto: Kjell Törmä

Markus Larsson har bevakat Melodi­festi­­valen och Eurovision de senaste tolv åren för Aftonbladet. Inte för att han är direkt intresserad av musiken utan för att han anser tävlingen är ett fascinerande fenomen. När han skriver om musiktävlingen gör han det med en humoristisk distans och visst är han ofta hård i sina åsikter. Något som upprör många.
– Problemet är att vi idag lever i sådana extrema filterbubblor via sociala medier. Vi omger oss med likasinnade och får bara pepp och allt är positivt. Sedan kommer det någon negativ djävel från Aftonbladet som stör och undrar ”hur fan röstar ni?!” Då är det inte konstigt att mina åsikter upplevs som hårda, säger han och lägger in en snus.

Kirunas nuvarande citykärna lever farligt. Butiker flyttar eller lägger ned och lokaler och skyltfönster står tomma. Och det är många år kvar innan ett nytt centrum är på plats. Samtidigt finns det verksamheter som ropar efter lokaler.
– Vi har ingenstans att ta vägen när stadshuset stänger. Konstnärer står i kö för att få komma till Kiruna. Tänk om vi kunde hitta utställ­nings­lokaler centralt och vilken dröm att få ateljéer i centrum, säger Magnus Fredriksson, ordförande i Kiruna Konstgille.
Kiruna kommun arbetar nu för att fylla de tomma lokalerna och kanske kan Konst­gillets drömmar förverkligas för LKAB välkomnar förslag till att fylla de tomma lokalerna.

Övrigt i aprilnumret:

Utöver detta hittar du bland annat i detta nummer:
• Husflyttprojektet i full gång.
• Årets kommunstipendiater utsedda.
• Klimpen, Fimpen och andra smeknamn – krönika av Håkan Bäcklund.
• Ung Redaktion testar norrskensjakt för turister
• Klubbhus Kiruna – föreningarnas förening som siktar på att bli fler.

Gratis att vara med på personligtsidorna!

Personligt


Här ovanför ser du några av dem som varit med på KirunaTidningens personligtsidor. Och du är också välkommen att vara med!

Har du gift dig eller firar du jämn brölloppsdag? Du kanske har tagit examen, döpt ditt barn eller tagit en bild med dig själv och flera andra generationer i släkten? I så fall – skicka ett foto och en text till oss! Om det är en pappersbild scannar vi in den åt dig. Glöm i så fall inte bort att skriva namn och adress på fotot om du vill ha tillbaka bilden.

De här uppgifterna behöver vi för texter:
Bröllop och bröllopsdagar: namnen på brudparet, datum och plats för vigseln samt fotografens namn.

Födda och döpta: Namnen på föräldrarna, barnet och eventuella syskon samt fotografens namn. När det gäller födda vill vi gärna även ha barnets längd och vikt vid födseln.

Materialet skickas till: KirunaTidningen, Adolf Hedinsvägen 58, 981 33 Kiruna.
Eller med e-post till: kiruna.tidningen@kiruna.nu

När det gäller examensuppgifter och uppgifter om personer som inte bodde i Kiruna då de avled går det bra att ringa oss på telefon 0980-805 81.

Att vara med på våra personligtsidor kostar alltså ingenting!