Tidningshuvud 300 px MARS 2017
UR INNEHÅLLET

Fjellborg_01

Sven-Erik Fjellborg med sin nya pistmaskin, där han tillbringat åtskilliga timmar denna vinter. Han har sex skidspår på sammanlagt sju mil som han håller i toppskick. Och Kirunas skidåkare verkar vara nöjda, Sven Erik har fått massor av beröm för sitt arbete. Foto: Kjell Törmä

Sven-Erik Fjellborg

skämmer bort Kirunas skidåkare

Med fler än 45 mästerskapsmedaljer på skidor närmar han sig mästar­­status som pistör av skidspår. Han startade i fjol ett nytt bolag för att röja snö i hembyn Kalaasjärvi och Fjällnäs tillsammans med dottern Kristina och tog så över spårprepareringen av 70 kilometer kom­mu­­nala skidspår i Kiruna den här säsongen. Han får massor av beröm av skidåkarna.
– Den bästa kommentaren fick jag av en skidåkare på Lompis. Det här är inte bra, sa han. Du pistar för ofta och för bra, vi blir bortskämda. Och det är inte bra för dig, säger Sven-Erik Fjellborg med ett skratt.

Han har investerat 1,3 miljoner kronor i en splitter ny, tysk pistmaskin, och en runda i de sju milen skidspår i Kiruna tar 12 timmar att köra. Minst tre gånger i veckan kör han upp spåren, men ofta blir det fler beroende på snöfallen.
– Vi har ju ingen tät skog i Kiruna, som skyddar spåren utan det blir ofta drevsnö och då blåser spåren igen. Och som gammal tävlingsåkare vill jag göra bra skidspår i första hand och det gör mig nog till en sämre före­tagare. Jag måste se till att få bolaget att gå runt också och bygga en liten buffert för framtiden om någon maskin havererar.

Det är sex skidspår han håller i toppskick. WC-spåren med start på Matojärvi, Jägar­spåren med start i Varggropen, Hundspåren med start i Luossa, Lombolospåren, Luossa­spåret och så Tuollaspåret.

Läs mer i KirunaTidningens marsnummer.

Gula-raden_02

Gula Raden är tre välbekanta hus för alla Kirunabor. Det är också populära bostäder och därför utreder LKAB just nu om de kan bevaras och flyttas. I så fall kan dessa hus möjligen bli granne med Länsmansbostaden (se bilden nedan) som ska flyttas till Skjutbaneområdet. Foto: Kjell Törmä

Gula Raden kan komma att räddas

Nu utreder LKAB att eventuellt bevara och flytta även husen i den så kallade Gula Raden längs Hjalmar Lundbohmsvägen.
– Det är bra och populära bostäder. Kan vi hitta en bra lokalisering för dem, och att det är ekonomiskt försvarbart, så kan det bli aktuellt att flytta dem, berättar Joakim Björnström, avdelningschef på LKAB Sam­hällsomvandling i Kiruna, och tillägger att LKAB utreder ännu fler tänkbara husflyttningar.

LKAB och Kiruna kommun har sedan tidigare en överenskommelse om att drygt 20 kulturbyggnader ska flyttas och bevaras. Det är förstås bara en liten andel av alla byggnader som kommer att påverkas när markdeformationerna närmar sig centrum. Men den andelen kan faktiskt komma att bli större. Utöver den nämnda överens­kommelse har LKAB också beslutat att bevara och flytta Bolagshotellet, som vi kunnat berätta tidigare.
Och det kan bli fler hus som räddas.
En av de byggnader som ska flyttas är Länsmansbostaden på Lingonstigen. Den är tänkt att placeras en bit nedanför studentbostäderna i Skjutbaneområdet vid Kurravaaravägen. Kiruna kommun har begärt att få köpa den aktuella marken och ytterligare ett markområde intill.  Där tänker sig kommunen nämligen att de tre hyreshusen i Gula Raden skulle kunna placeras.

Läs mer i KirunaTidningens marsnummer.

 Kebnekaise är toppen

 Nu lever Icehotel året runt
Kebnekaise_01

Besökarna på Kebnekaise fjällstation blir allt fler. 2016 hade anläggningen 22.00 gästnätter och nu finns planer på att förbättra anläggningen och att försöka förlänga säsongen. Foto: Kjell Törmä

Icehotel_01

Den 1 december invigdes Icehotel 365. Det är ett ishotell som kommer att hålla öppet året runt och som sommartid kyls ned med hjälp av drygt 600 kvadratmeter solpaneler. Foto: Kjell Törmä

Besöksantalet i Kebnekaise växer och nu planerar Svenska Turistföreningen, STF, att förändra huvudbyggnaden, flytta butiken och sportavdel­nin­gen, förnya köket och kanske bygga nytt servicehus för tältarna.
– Under högsäsongen i juli-augusti är det så många gäster att det ibland är som en vägg av folk, säger Marit Sarri som tog över ansvaret för fjällstationen i augusti.

Icehotel är utan tvekan flagg­skeppet inom turismen i Kiruna och Jukkasjärvi. Tidigare har dock anläggningen haft sina begränsningar, helt enkelt på grund av årstiderna. När våren kommer smälter ishotellet och måste åter byggas upp när nästa vinter så tillåter.
Men nu har Icehotel tagit ett steg till. Med hjälp av solenergi kommer ny­­byggda Icehotel 365 även att kunna ha öppet som­mar­tid. 

Övrigt i marsnumret:

Utöver detta hittar du bland annat i detta nummer:
• Kirunas draghundsveteraner framgångsrika under SM
• Bilder från vinterns upplaga av Icehotel
• Joachim Almgren – Ripjakt med hundar vintertid
• Novell – Flytten från norr
• Nu startar rivningarna och även flyttprojekten.

Gratis att vara med på personligtsidorna!

Personligt


Här ovanför ser du några av dem som varit med på KirunaTidningens personligtsidor. Och du är också välkommen att vara med!

Har du gift dig eller firar du jämn brölloppsdag? Du kanske har tagit examen, döpt ditt barn eller tagit en bild med dig själv och flera andra generationer i släkten? I så fall – skicka ett foto och en text till oss! Om det är en pappersbild scannar vi in den åt dig. Glöm i så fall inte bort att skriva namn och adress på fotot om du vill ha tillbaka bilden.

De här uppgifterna behöver vi för texter:
Bröllop och bröllopsdagar: namnen på brudparet, datum och plats för vigseln samt fotografens namn.

Födda och döpta: Namnen på föräldrarna, barnet och eventuella syskon samt fotografens namn. När det gäller födda vill vi gärna även ha barnets längd och vikt vid födseln.

Materialet skickas till: KirunaTidningen, Adolf Hedinsvägen 58, 981 33 Kiruna.
Eller med e-post till: kiruna.tidningen@kiruna.nu

När det gäller examensuppgifter och uppgifter om personer som inte bodde i Kiruna då de avled går det bra att ringa oss på telefon 0980-805 81.

Att vara med på våra personligtsidor kostar alltså ingenting!