Tidningshuvud 300 px FEBRUARI 2017
UR INNEHÅLLET

Senaste-01

Stadshuset har länge fått fungera som Kirunas enda och största konsthall, men snart får konsten egna lokaler i det nya stadshus som byggs. Maria Ragnestam har som projektledare för Konstmuseet i norr gått i spetsen för detta projekt sedan 2011. Foto: Kjell Törmä

Maria Ragnestam

vill lyfta konsten i Kiruna

 
Maria Ragnestam har ett arbete som handlar om att lyfta fram konsten och konstnärerna som skapar den. Det har hon nu gjort i drygt fem år som projektledare för Konstmuseet i Norr, en verksamhet utan egna lokaler.
Det har hunnit bli många olika konstprojekt, ofta djärva och nyskapande.
– Jag vill visa att konst kan se olika ut och tycker att det är viktigt att våga bjuda in konstnärer för att låta dem skapa något nytt, att inte bara visa det som andra redan visat, säger Maria Ragnestam, som nu leder förberedelserna för det länskonstmuseum som ska stå klart när Kirunas nya stadshus invigs nästa år.

Just nu består hennes arbete mest av admi­ni­stra­tion, utvärderingar, möten, rekrytering, att ta reda på vilka IT- och personalsystem som behövs och allt annat som måste klaras av innan Kirunas länskonstmuseum kan in­vigas nästa år. Det är väl inte direkt Maria Ragnestams favoritsysselsättningar, det är ju konsten hon brinner för, men samtidigt konstaterar hon att det är nödvändigt för att göra verklighet av en dröm som hon såväl som många konstintresserade Kirunabor delat länge.
– Vägen till ett länskonstmuseum har intevarit spikrak, men det är otroligt spännande att ha fått vara med om att bygga upp en verksamhet som började med i stort sett ett blankt papper. Och det är inte färdigt nu bara för att museet ska byggas, det är bara början.

Att konst skulle bli hennes yrke, det visste Maria Ragnestam tidigt. 
– När jag var fem år sydde jag, med lite hjälp, mina första byxor och jag blev alltid uppmuntrad att skapa. 
Men när hon redan som 15-åring lämnadehemorten Malmberget för att börja sin första konstutbildning var inte föräldrarna över­­tygade om att det var rätt val. Hon berättar skrattande att hennes pappa, som i grundenär elektriker, ofta tipsade henne om ”riktiga” jobb.
– Det kunde vara en annons om att Aitik ordnade gratis utbildningar till truckförare.  Jag minns när han blev så glad när jag be­­rättade att jag skulle börja en curatorut­­bildning, tills jag förklarat att det inte var kurator jag skulle utbilda mig till, utan till utställ­­ningsproducent. Och det är klart att för­­äld­rar alltid är oroliga över hur det ska gå för barnen, men i dag är han glad att jag gjorde mina egna val. 

Hösten 2011 började hon sitt arbete som projektledare för Konstmuseet i norr efter att noga tänkt igenom vad hon ville åstadkomma, i stort och i smått.
– En sådan sak var att aldrig glömma bort vem vi gör detta för, publiken. Att nå människor. Det handlar mycket om kom­­­munikation, exempelvis med hjälp av vilka ord man förmedlar sig, säger Maria Ragne­stam och fortsätter:
– Jag vill också visa att konst kan se olikaut och tycker att det är viktigt att våga bjuda in konstnärer för att låta dem skapa något nytt, att inte bara visa det som andra redan visat. Men det innebär också att slutresulta­tet kanske blir något helt annat än man pla­ne­rade från början.

Läs mer i KirunaTidningens februarinummer.

Senaste 02

Vid bygget av Nya Raketskolan avsattes 2,2 miljoner till konstinköp. Magdalena Nilsson från Stockholm var en av dem som fick i uppdrag att skapa verk till skolan. Foto: Kjell Törmä

25 miljoner till konst i nya centrum

Det blir inte bara på det nya länskonstmuseet som Kirunabor och besökare kommer att kunna se konst i Kirunas nya centrum­kärna.
Tack vare den så kallade enpro­centsregeln, så kommer över 25 miljo­­­­ner kronor att satsas på konst i Kirunas nya centrum.

När Statens konstråd bildades 1937 in­­fördes samtidigt den så kallade enprocents­­regeln för kommuner och landsting. Den innebar att en procent av kostnaden för ny-om- och tillbyggnationer skulle avsättas tillkonst i offentliga miljöer. Men det är ingen tvingande regel, det är en rekommendation som långt ifrån alla följer. I Norrbotten är det till exempel bara Region Norrbotten (tidigare Norbottens läns landsting), Luleå kommun och Kiruna kommun som tillämpar regeln.
Och i Kiruna, som ska bygga en helt ny centrumkärna, kommer enprocentsregeln att få enorma effekter de kommande åren.
Lennart Lantto berättar att när äldre­­­boendet Mysinge byggdes, så avsattes 800.000 kronor till konstinköp, för äldreboendet Movägen blev det 1,3 miljoner och bygget av Nya Raketskolan gav hela 2,2 miljoner till konstinköp.
– Det var ett enormt intresse bland konst­närerna i Sverige och när det gäller till exempel Nya Raketskolan fick vi in hela 291 förslag, varav sex valdes ut, berättar Lantto, kultursekreterare vid Kiruna kommun.
Totalt 26,5 miljoner ska kommer att investeras i konst i Kiruna de närmaste åren.

Läs mer i KirunaTidningens februarinummer.

 Börje Klingberg hjälper Kiruna

 Soda – en spelförening för alla
Senaste-03

Börje Klingberg har erfarenhet av att bygga två helt nya stadsdelar i Malmö. Nu är han anlitad som sakkunnig när Kiruna kommun ska bygga en ny centrumkärna. Foto: Kjell Törmä

Senaste-04

Jim Svensson, till vänster och David Kamali spelar Warhammer 40 K. David ägnade en stor del av förra sommaren till att bygga den jättelika spelplanen. Foto: Kjell Törmä

Som fastighetsdirektör i Malmö var Börje Klingberg med om att förvandla en jättelik potatisåker till en ny stadsdel för 9.000 bostäder och lika många arbetsplatser.
Nu är han anlitad som sakkunnig för att hjälpa Kiruna kommun att skapa en ny centrumkärna i Tuolluvaara industriområde.
– Jag har mött samma problem som man har här i Kiruna och frågorna om varför det inte händer någonting. Jag har också varit med om att svara jo, det kommer att hända, men det tar sin tid. Och jag tycker inteatt det tagit lång tid här, Kiruna ligger bra till, säger Börje Klingberg. 

– Kalla oss spelfantaster i stället för nördar. Men vi är kanske spel­nördar, säger Hanna Rannerud i Spelföreningen Soda i Kiruna och skrattar. Den har 27 med­lemmar och många av dem träffas varje måndag för en omgång bordsspel av något slag. Här handlar det inte om dataspel utan om handmålade figurer och egen­händigt byggda spelplaner som vittnar om stor hantverks­skicklighet.
Spelföreningen Soda i Kiruna har funnits sedan 2007 och är anslutna till Sveriges roll- och konfliktspelsförbund. Föreningen, vars namn står för Spel Och Dylika Aktiviteter, har sina lokaler i gamla Öster­malmsskolan.  

Övrigt i februarinumret:

Utöver detta hittar du bland annat i detta nummer:
• En populär förskola som hotas av nedläggning
• Bilder på årets alla snöskulpturer
• Joachim Almgren – så tar du hand om hunden
• Panelen om miljö, beundransvärda Kirunabor och norrbottniska matfavoriter
Kalender

Nu till nedsatt pris! Förr 129:-. Nu 75:-.

Information om hur du köper kalendern hittar du HÄR.