Tidningshuvud 300 px FEBRUARI 2018
UR INNEHÅLLET

E-10_02_18_02-kopia

Ännu ett par veckor fortsätter bergarbetena för nya väg E 10, innan NYAB gör ett uppehåll till början av maj då arbetet sätter högsta fart igen Foto: Kjell Törmä

Efter långbänken

– full fart på bygget av nya E 10:an

I området mellan Kiruna centrum och Luossavaara har maskinerna mullrat i tre månader. Byggandet av den nya sträckningen för väg E 10 är i full gång.
Den första etappen går igenom Kirunas kanske mest populära friluftsområde.
– Det kommer att bli bra och ju mer jag är här, desto mer övertygad blir jag. Det här kommer att bli en av Sveriges vackraste vägsträckor, säger Tomas Huru, produktionsledare på NYAB Infrastruktur i Kiruna.

En av de absolut första debattfrågorna, när det 2004 blev känt att staden måste flyttas, var att dåvarande Vägverket investerat 50 miljoner i att dra väg E 10 genom Kiruna närmare gruvan. Kommunen anklagade LKAB för att inte ha varnat för vad som komma skulle. LKAB svarade med att de visst varnat, men att kommunen inte lyssnat på varningarna.
Kanske ropade inte LKAB högt nog, kanske lyssnade inte kommunen tillräckligt uppmärksamt.
Hur som helst, om dessa 50 miljoner då sågs som en gigantisk felinvestering, så har betydelsen av den bleknat betydligt. I dag pratar man om hundratals miljoner och miljarder när man diskuterar de investe­ringar som måste göras i samband med stadsom­vandlingen.
Och fortfarande kan vi åka längs denna sträckning av väg E 10, trots att mycket annat behövt förändras. Ullspiran är jämnat med marken, hus har flyttats, liksom järnvägen och vår elförsörjning.
Men det börjar närma sig en tidpunkt när den nuvarande sträckningen av väg E 10 gjort sitt. Man kan se hur LKAB:s berg­mekaniker gått längs sträckan som ligger närmast gruvan och med sprayfärg markerat sprickor i vägen som möjligen kan vara mark­deformationer orsakade av gruvbrytningen i Kiirunavaara.
Väg E 10 måste få en ny sträckning.

Drog ut på tiden
Redan hösten 2015 vann Trafikverkets arbets­plan för en ny sträckning av E 10 laga kraft hos regeringen. Men det skulle dra ut på tiden. Trafikverkets prislapp var 560 miljoner kronor. Alldeles för dyrt, tyckte LKAB, som hävdade att cirka 200 miljoner borde räcka för att ersätta den funktion väg E 10 genom Kiruna har i dag.
Det var länge låsta positioner och för att sätta press på LKAB valde Kirunas kommun­ledning att inte besluta om en detaljplan som skulle göra centrum till gruvindu­striom­råde. Utan den detaljplanen riskerade LKAB att hamna i ett läge där man överskred det miljövillkor som anger hur mycket marken får röra sig. Överskrids detta villkor kan bolaget tvingas stoppa sin brytning och den risken uppstod i slutet av 2016.
Då meddelade LKAB till sist att man skulle finansiera vägbygget, men att man tillsammans med Trafikverket skulle söka möjliga besparingar och effektiviseringar inom projektets ramar.
Och för drygt tre månader sedan, den 31 oktober, kunde det första symboliska spad­taget tas för den nya sträckningen av E 10. Det handlar om en sju kilometer lång sträcka, från E 10 vid Tuolluvaara via dalgångarna mellan staden och Luossavaara och ut på den befintliga E 10 igen vid Karhuniemi på Norgevägssidan av Kiruna.

Läs mer i KirunaTidningens februarinummer.

Höjdmeter_01-kopia

Intresset för toppturer har exploderat, men det saknades länge en specialistbutik inom den nischen i Sverige. Nu finns det en i Kiruna. Höjdmeter startades av Marcus Lygnersjö i mitten och Johan Andersson till höger. Nyligen anslöt också Peter Roos, till vänster. Foto: Kjell Törmä

Specialisterna på Höjdmeter

har nått upp till toppskiktet

Om du ska bli nummer ett i Sverige och vill tillhöra den absoluta Europaeliten då ska du satsa på – toppturer! Marcus Lygnersjö och Johan Andersson vet. För några år sedan startade de butiken Höjdmeter i Kiruna. De tog inte ut någon lön, de jobbade extra som lastare på flygplatsen, de ”tuggade bark” och lade in varje krona i firman. Nu omsätter den 5 miljoner kronor och utgör eliten inom sin nisch. Och så blev de Årets Företagare i Kiruna.

Marcus Lygnersjö kommer från Kungs­backa och jobbade som resande säljare medan Johan Andersson från Vejbystrand sökte sig till Björkliden och deras intresse förde dem samman. Naturintresset och var sin kvinna gjorde dem till Kirunabor. Och 2012 startade de tillsammans företaget Höjdmeter AB.
Det här med toppturer då?
– Intresset för toppturer har exploderat och det saknades en specialist inom den nischen. Nu är vi den enda butiken i Sverige med utrustning för turer från Kebnekaise Classic till en enklare vandring, säger Johan Andersson. Vi anpassar utrustningen till varje enskild person. Det är vår grej. Vi gör en behovsanalys.Av butikens kunder är 60 procent Kiruna­bor, 20 procent är beställningar på nätet och resten kustbor och norrmän som kommer hit för att hitta exakt rätt utrustning för sina behov. Den mesta marknadsföringen sker via nätet, där nördar och specialister delar information om det senaste i bran­schen och som handlar via webben.

Läs mer i KirunaTidningens februarinummer.

  Siktar på nya huvudnivåer

  Börje hyllad på Idrottsgalan
Notis VD Notis-01

LKAB:s VD Jan Moström. Foto: Fredric Alm, LKAB.

LKAB:s VD siktar på nya huvud­nivåer
– Vi måste tro på framtiden. I vår ska vi formulera  vägen framåt mot år 2060. Alternativet är att kura ihop sig i ett hörn och gråta. Det ska vi inte göra.
Så beskriver LKAB:s chef  Jan Moström sina tankar i en intervju med KirunaTidningen. Han har startat ett stort arbete med målet att år 2023 fatta ett nytt beslut om bolagets framtid.

Börje Andersson- Junkka under besöket på Idrottsgalan. Foto:  Andreas L Eriksson, Bildbyrån

Börje Andersson-Junkka är sedan länge en känd idrottsprofil i Kiruna och inte minst i Parka­lom­bolo.
Numera är han också rikskändis efter ett bejublat framträdande på Idrottsgalan där han fick ta emot Sportspegelpriset 2018.
– Det är otroligt vilket bemötande jag fått här hemma, ja, i hela Sverige. Jag har tydligen gjort något bra, konstaterar 81-årige Börje Andersson-Junkka.

Övrigt
Utöver detta hittar du bland annat i detta nummer:
• Kirunalaget vinnare i SM-bandy
• 50 miljoner satsas på friluftslivet
• Bildsvep från Snöfestivalen
• En femteklass där alla spelar schack