Tidningshuvud 300 px JUNI 2018
UR INNEHÅLLET

180515_ErikNorberg9_E-S

Listan över Eriks produktioner är lång, över 50 stycken har de hunnit bli, såväl teatrar som musikaler, radioteatrar och film- och tv-manus. Foto: Emma-Sofia Olsson

Erik Norberg har blivit en av

de stora på svenska scener

Han blev först känd för Kirunaborna som stadens egen Travolta, senare som musiker i flertalet olika band och efter det som den fängslade regissören för Nyårsrevyn.
I dag är Erik Norberg fortsatt aktuell med manus och musik, nu skrivna i Saltsjöbaden, för TV och scener över hela Sverige – och även Finland.


Solen står högt
på himlen och den kvalmiga luften doftar syren och hägg. Sommaren är rekordtidig i år, redan den 17 april hade Stock­holms innerstad meteorologisk sommar. Utanför Saltsjöbadens kommunhus står ett flertal bilar även om kommunens verksamhet sedan länge flyttat. Det röda tegelhuset, som är likt Kiruna stadshus i sin kantiga form, rymmer i dag flera olika företag, däribland annat Yorick AB. 


– Yorick är namnet på dödskallen som är med i Hamlet, det är hovnarren som Hamlet älskade att leka med som barn, berättar Erik Norberg.
Sin enskilda firma startade han år 1997, samma år som han avslutade sin utbildning vid Dramatiska Institutet i Stockholm. Fem år senare ombildade han företaget till aktiebolag och då kom namnet till.
Men det som för Erik blev en karriär inom musik, teater och film hade faktiskt sin början i en annan konstform, nämligen dansen.

Sommaren 1978 spenderade Birger och Birgitta Norberg i England tillsammans med sina tre barn. Birger hade tjänst på LKAB och fick som uppdrag att arbeta på det brittiska utlandskontoret. Men det var inte bara vistelsen i Croydon som gjorde sommaren speciell för Erik, det var nämligen även då som filmen Grease hade biopremiär. 

– Jag såg mycket på Top of the Pops som gick på TV och eftersom Grease var så populär spelade de ofta Greased Lightning och You’re The One That I Want. 
Erik berättar vidare att han hade ganska tråkigt och att det var därför som han började försöka härma John Travoltas dans. 


Han tränade och tränade hela sommaren och när det sedan under hösten var dags för skoldisco på Lomboloskolan och tillställ­­ningen avslutades med en danstävling ställde Erik förstås upp.
– Jag dansade och efter ett tag upptäckte jag att alla runt omkring mig hade slutat, jag vann naturligtvis, säger han och småskrattar.
Det var så danskarriären började och Erik blev sedermera känd som Kirunas Travolta.
– Jag hade en väska packad med en glansig dräkt, skor och ett kassettband med låtar.
Dansaren gick nämligen att ringa och boka för uppträdanden, gaget var den ringa summan av 100 kronor. Farsan skjutsade och hämtade mig från gigen, berättar Erik med ett leende.

Läs mer i KirunaTidningens juninummer.

Äldredans_02

Det gick inte att ta miste på glädjen hos Lasse Aili när han dansade tillsammans med Frej Mortensen och Anette Asp-Christensen. Foto: Kjell Törmä

Annorlunda dansföreställning

Man kan vara gammal och kanske även dement, men ändå faktiskt klara av en hel del. Det vill tre danska professionella dansare bevisa i ett projekt där de besökt äldreboenden i Norden och tillsammans med de äldre skapat både rörande och impo­nerande dansföreställningar.
– Det väcker viktiga tankar om att vi ofta kanske inte tror vad de äldre faktiskt klarar av, säger dansaren Ingrid Tranum Velásques.­


Under åtta dagar har minoritetsspråk­-    ­bo­en­det Gläntan haft besök  av tre profes­sionella dansar från Danmark. I tre år har Frej Mortensen, Anette Asp-Christensen och Ingrid Tranum Velasques rest runt bland äldreboenden i Norden, inklusive Island och Färöarna.
– Jag kände en indignation över hur dessa människor blir lämnade i sin ålder­dom och tyckte att det skulle vara intres­sant att försöka lyfta fram dem. Vilka his­torier har de att berätta och vilka minnen vaknar i kroppen när de dansar, berättar Ingrid Tranum Velásques, som var initiativ­tagare till projektet.

Läs mer i juninumret.

 "Det är tur att ingen ser oss"

 Den sista balen på Stadshuset
Yoga

Så fort männen lagt sig i Savasana sänks atmosfären i rummet. Foto: Dennis Ylikangas
Balen_02

Ivan Söderholm, Tova Ejeklint, Vilma Nenämaa och Daniel Salmi. Foto: Kjell Törmä

I Övertorneå tar männen av sig sina skogskläder och stövlar i källargången och går barfota in i yogasalen.
 – Oon se tuuri, ette met olema täälä kella­rissa, eikä kukhaan näe meitä! (Det är tur vi är i källaren, så ingen ser oss!). Säger männen till varandra. Halvt på skoj. Halvt på allvar.

Under hela maj månad avtackades vårt nuvarande stadshus med mängder av olika arrangemang som lockade tusentals Kirunabor och besökare. Men det allra sista arrangemanget var den traditionella skolbalen. Ett 80-tal par samlades till ett festsmyckat stadshus kvällen den 8 juni.

Övrigt

Utöver detta hittar du bland annat i detta nummer:
• Nytt miljardavtal innebär hundratals nya bostäder
• Småpartier kan slås ut av nya valregler
• E 10 spricker – men ska hålla ända fram
• Sommarkryss
• En berättelse om ett tidigt Katterjokk

Senaste-sommar