Tidningshuvud 300 px DECEMBER 2018
UR INNEHÅLLET

Senaste-stor-01

Kungen anländer till invigningnen ledsagad av kommunalrådet Kristina Zakrisson och kommunfullmäktiges nye ordförande, Mattias Timander. Foto: Kjell Törmä

Högtidlig invigning av Kristallen


Den 22 november 2018 kommer att vara en milstolpe i det nya Kirunas historia. Det var dagen då Kirunas nya stadshus, Kristallen, invigdes under högtidliga former med såväl kung Carl XVI Gustaf som kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på plats.
– Kristallen visar tydligt hur kultur och demokrati hör ihop, och är varandras förutsättningar, sa Alice Bah Kuhnke, som senare på eftermiddagen också invigde Kirunas och Norrbottens nya länskonstmuseum i samma byggnad.


Redan i augusti började byggnaden tjäna som Kirunas nya stadshus, men den 22 november var det dags att officiellt inviga byggnaden Kristallen som ska utgöra mittpunkten i Kirunas nya Kirunas nya centrumkärna. På plats fanns mängder av specialinbjudna gäster och såväl svensk som internationell press som fick ta del av ett timslångt högtidligt program.
Åsa Larsson välkomnade invignings­gästerna och visade mellan programinslagen att hon inte bara är en duktig författare utan också en alldeles utmärkt talare och ambassadör för Kiruna.

Ingen vanlig dag
Kirunafödde världsorganisten Gunnar Idenstam hade fått uppdraget att nyinviga klockstapeln, som flyttats från det gamla till det nya stadshuset och gjorde detta med ett vackert musikstycke som han själv komponerat. Efter ytterligare ett musik­inslag med musiker från Norrbotten NEO var det sedan dags för tal av kommunal­rådet Kristina Zakrisson och därefter av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:
– I dag är sannerligen ingen vanlig dag. I dag är invigningen av en plats, ett hus – Kristallen visar tydligt hur kultur och demokrati hör ihop och är varandras förutsättningar.  Här ska folkvalda och tjänstemän som arbetar för Kirunas utveckling stötas och blötas med konst­närer och kulturintresserade som förhoppningsvis kan recensera och utmana samhällsutvecklingen med sin konst, sa Kuhnke som också önskade Kirunabornas lycka till med sitt nya stadshus.

Läs mer i KirunaTidningens decembernummer.


Rösta på Årets Kirunabo 2018!

Senaste-kandidaterna

En presentation av de sex kandidaterna och ett röstningsformulär hittar du om du klickar HÄR.

 Ö hus

Senaste-01

Mikael Karlsson tillsammans med sin personal, från vänster: mamma Märta Pettersson, Almaz Gebretese, Andreas Juuso och Anna Lehto. Foto: Kjell Törmä

Efter drygt 30 stänger Mikael

restaurang Svarta Björn för gott

Svarta Björn är en av Kirunas äldsta restauranger och Mikael Karlsson har drivit den i över 30 år.
Men snart är det slut.
Inför det faktum att han snart måste lämna både lokalerna i busstationsbyggnaden och boendet i Snusdosan, så har Mikael bestämt sig för att stänga Svarta Björn för gott vid årsskiftet.
– Men visst kommer det att bli svårt att komma hit efter nyår och inte ha några kunder att låsa upp för på morgnarna, konstaterar han.

Klockan närmar sig två och det är lugnt i restaurangen. Förmiddags- och lunch­rushen är över och personalen på Svarta Björn har börjat städa, diska och förbereda morgondagen mellan de mat- och fika­gäster som fortsätter att droppa in.
Nästa julbord håller också på att för­beredas och Mikaels mamma Märta Pettersson gör i ordning den varmrökta laxen.
– Det är lustigt egentligen. Det började mest som en ploj och vi har aldrig mark­nadsfört julborden. Ändå brukar det bli en 17-19 stycken per år, berättar Mikael när vi sätter oss ned vid ett av de rustika borden i restaurangen.
Hela inredningen faktiskt är gjord av återvunnet material från Indien, ett resultat av att han följde med hustrun Lena, som driver Lenas Presentbod, på en in­köps­mässa för ett antal år sedan. Mikael, som inte hade några egna ärenden på mässan, strosade runt och stötte då på ett danskt företag som just sysslade med att tillverka möbler och inredning av åter­vunnet material från Indien. Borden som Mikael köpte är till exempel av plankor som han tror kommer från båtar och stolarna är tillverkade av gamla oljefat. Stryktåliga möbler som passar hela restaurangens karaktär.
– Det här är framför allt ett arbetar­ställe. Yngre vill kanske oftast äta något annorlunda, men de som är 50-60 vill ha vanlig husmanskost. Menyn är kanske inte den roligaste, mycket kött och potatis, men det är vad mina kunder vill ha. Det är där­för jag lagat samma pytt i panna i över 30 år, skrattar Mikael.

Läs mer i KirunaTidningens decembernummer.

Johan Sundin – profil i Laxforsen


Bygger kopia av Bolagshotellet

Senaste agge

Johan Sandin år 1938 på sin 60-årsdag i huset han byggt på Skyttegatan 4. Detta hus står fortfarande kvar

Liten-hotellet

Bolagshotellet ska rivas, men LKAB har beslutat att bygga en kopia i något mindre storlek vid foten av Luossavaara. Foto: Kjell Törmä

Johan Sandin var en av de tidiga inflyttarna till Kiruna. Han kom 1904 och började som gruv- arbetare. Han var en aktiv man som sysslade med skytte, skridskoåkning, skidåkning, friidrott, jakt och fiske. Han var också en duktig båtbyg­gare, fiolbyggare och även en god speleman. På 20-talet byggde Johan en villa på Skyttegatan 4. I källaren inred­des ett bageri, där hans fru, Hanna, kunde bedriva sin verksamhet för att dryga ut familjens kassa. Det röda huset står alltjämt kvar.

I våras stod det klart att Bolagshotellet inte kan bevaras och flyttas, som LKAB hade planerat.
Nu har gruvföretagets styrelse beslutat att bygga ett nytt bolagshotell – och det blir en kopia av nuvarande Bolagshotellet, men i något mindre storlek.
– Men Kirunaborna kommer att känna igen sig när de ser det nya hotellet, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlin­garna.

Övrigt

Utöver detta hittar du bland annat i detta nummer:
• Fjärrstyrt flyg granskas av infrastrukturministern
• Jubileumsfest för 50-åriga Bolagsskolan
• Lempi och Frans – vad var det speciella?
• Joachim Almgren – julklappstips och nyheter för fjällälskare och naturnördar
Till sist några bra julklappstips:
Gåvokort jul773 kopia
Prenumeration på KirunaTidningen
För information – klicka här.
Kalender
Kirunakalendern 2019
För information – klicka här.
Poster 04 kopia 
Posters med Kirunamotiv
För information – klicka här.
Senaste-fotobok 
Kjell Törmäs senaste fotobok
För info – klicka här.
Robin 02
Barnbok – Robin och
slädhundarna
För info – klicka här.