Tidningshuvud 300 pxAPRIL 2017
UNG REDAKTION
 

  SÅ KAN KIRUNA   
  BLI BÄTTRE   

UR_Paulina kopia 2

KRÖNIKA
PAULINA HÄGG

Kirunas framtid är hotad. Det är en stad som enbart lever på sin arbetsmarknad, där i princip inget annat existerar. Det är ett samhälle som sakta dör ut på grund av att allt fler och fler unga väljer att lämna staden. Ledsen, kommu­nalrådet Kristina Zakrisson, om det är verklig­­­he­ten du aldrig ville höra. Som plåster på såren vill jag ge dig tips på hur du kan få fler unga Kirunabor att stanna i staden och lycka mer folk hit upp.

1.Industrin. ‘’Är du från Kiruna? Hur går det med gruvan?’’LKAB är bron över vattnet som är Kiruna, det som håller oss ovanför vattnet. Det betyder dock inte att gruvan är allt vi har – men det är det enda som syns.

2. Utbudet av arbeten. Om du vill jobba i gruvan stannar du i Kiruna, om du inte vill det flyr du. På detta sättet behöver det nödvändigtvis inte vara – vår stad är mer än vår gruva. Utveckla arbetsmark­­naden inom turism, service­yrken, vård­­yrken - vad som helst!

3.Aktiviteter. Jag måste ge Kiruna kommun tummen upp på denna punkt eftersom det blivit så mycket bättre de senaste åren, men det är en lång väg kvar att gå. Anordna roliga händelser i staden såsom författarbesök, konserter (utöver Kirunafestivalen), gratis skoter­­körning, norrskensskådning till­­sam­­mans med turister, marknad, sådant som ger oss ett öppnare och roligare samhälle.

4. Stoppa avvecklingen av Kiruna. Flera områden i Kiruna ska snart rivas, bland annat vårt nuvarande centrum. När närings­livet flyr staden gör också mas­sorna det. Samtidigt finns det knappt några bostäder för unga, vilket gör det nödvändigt att bosätta sig någon annan­stans om man inte vill bo kvar i föräldra­hemmet tills man uppnått åldern 30.

5. Studier. Nu säger jag inte att vi be­hö­ver starta Kiruna universitet, men något i den stilen. Anordna attraktiva och unika utbildningar i vår stad, sam­­arbeta med Luleå tekniska universitet mer genom att placera fler utbildningar i Kiruna.

6. Lyssna på oss. Ingen människa under 30 bryr sig om hur vårt nya stadshus kommer bli det mest miljövänliga i hela Norden när vi vill ha skoterspår runtom i staden. Lyssna på våra idéer, diskutera vilka som går att genomföra, och kom med konstruktiv kritik. När vi känner oss hörda mår vi bättre, det är viktigt för oss att vara med och påverka.

Där har du sex punkter som hela kom­munen kan bli mycket bättre på. Det är punkter som skapar ett attraktivare Kiruna, en stad som vi vill växa upp i och se våra barn växa upp i. Vi har en stor potential att bli världens bästa samhälle att leva i, men då måste vi alla jobba tillsam­mans för att uppnå det. Glöm inte heller att lyssna på ungdomarna – ni får tycka vad ni vill om oss, men vi kommer bygga upp det nya Kiruna.

 Vi är Ung Redaktion:  Vill du också vara med?

Paulina Hägg, Therese Hägg,
Valeriia Grudtsyna, Malin Fjellborg, 
Margareta Barabash, Regina Barabash, 
Malin Fjellborg och Ida-Maria Sarri.

Gillar du att skriva eller fota? Om du är 14-25 år kan du vara med i Ung Redaktion! Kontakta Lars Lind­berg på telefon 070-694 8230, eller skicka ett mail till larslindbergkiruna@hotmail.com