Tidningshuvud 300 pxFEBRUARI 2017
UNG REDAKTION
 

 POKÉMON  
 SKAPAR GEMENSKAP 

Ung-redaktion

KRÖNIKA
THERESE HÄGG

Vart än vi går i vår lilla stad kan vi se människor som stirrar ned i en mobil­skärm, de spelar förmodligen Pokémon GO. Vad är detta för fenomen som gör att fler män­niskor än tidi­gare går ut­omhus och spelar på mobi­len?
Pokémon GO är ett mobilspel från Nintendo och Niantic som går ut på att samla, utveckla och fightas med Pokémon. Spelaren går utomhus och letar efter Pokémon ute i verkliga världen och kan med dessa Poké­mon fightas i så kallade “gym” där en fightas mot ett annat lags Pokémon.
Genom spelets stora spridning och användning, inte bara i Kiruna utan även resten av världen, har det bildats två sidor. Den ena sidan som hyllar spelet och säger att det leder till träning, en stor gemenskap bland de som spelar och att barn kommer från datorskärmarna inomhus och ut i värl­den. Den andra sidan varnar för trafikfara och vill att barnen ska vända ansiktet mot solen istället för en mobilskärm.

Jag är en flitig användare av Pokémon GO och vart jag än går har jag mobil­appen uppe.
Är jag hemma och kollar på tv – har jag Pokémon GO uppe, går jag till skolan – har jag Pokémon GO uppe. Det finns något i spänningen som uppstår när jag startar denna app, jag vet aldrig om det kommer en stark och ovanlig Poké­mon precis i min egna hall, vid Stads­­huset eller uppe på Luossavaaras topp.

Det jag tycker är så underbart med Poké­mon GO är gemenskapen, det spelar ingen roll om du är 10, 25 eller 50 år, alla får spela! Det finns tre lag i spelet, gul, blå och röd. Själv är jag med i det blåa laget och jag hade ingen att spela med tills jag hittade flera andra blåa kompisar. Vi blåa brukar umgås och spela varje dag även om en av oss är 10 och den andra är 40, vi kanske inte har mycket gemensamt men Pokémon GO, det spelar vi alla!
Det finns så mycket mer att skriva men nu måste jag ut och fånga fler Pokémon!

 Vi är Ung Redaktion:  Vill du också vara med?

Paulina Hägg, Therese Hägg,
Valeriia Grudtsyna, Malin Fjellborg, 
Margareta Barabash, Regina Barabash, 
Malin Fjellborg och Ida-Maria Sarri.

Gillar du att skriva eller fota? Om du är 14-25 år kan du vara med i Ung Redaktion! Kontakta Lars Lind­berg på telefon 070-694 8230, eller skicka ett mail till larslindbergkiruna@hotmail.com