Tidningshuvud 300 px

 

KirunaTidningen, Adolf Hedinsvägen 58, 98133 Kiruna
Tel: 0980-80581. E-post: kiruna.tidningen@kiruna.nu 

Det lönar sig att prenumerera. Som prenumerant får du ett års läsning, tio nummer, för 475 kronor.

Kandidater 710 px

Vem blir Årets Kirunabo 2019?

– var med och rösta du också! 

Nu är det dags att utse Årets Kirunabo 2019. Det är nu faktiskt 22:a året i rad vi arrangerar denna omröstning och Tidningsföreningens styrelse har valt ut årets sex kandidater bland rekordmånga förslag. Nu är det din tur att välja!

OOmröstningen vi arrangerar för att kora Årets Kirunabo har blivit en tradition som varje år lockar många, både på hemmaplan och även ute i världen, att vara med och rösta. Förra året var inget undantag. Hela 1.065 personer deltog i omröstningen. Vinnare och Årets Kirunabo 2018 blev historikern Curt Persson, en lysande berättare, Hjalmar Lundbohmspecialist och folkbildare av rang med både humor och djup.

Tidigare vinnare
Sedan första omröstningen 1998 har följande personer blivit utsedda till Årets Kirunabo:
• 1998: Cecilia ”Dolly” Karlsson, vinnare i TV:s tävling ”Sikta mot stjärnorna”.
• 1999: Lars Törnman, Kirunapartiets grun­­dare och då även kommunalråd.
• 2000: Mats Dahlberg, som framgångsrikt ledde arbetet med Kirunas 100-årsfirande.
• 2001: Sjuksköterskan Birgitta Stålnacke som i alla år kämpat för Kiruna sjukvård.
• 2002: Ingvar Ahlström, som bland mycket annat förmådde SVT att byta Luleå mot Kiruna på ”Solkartan”.
• 2003: Yngve Bergqvist, Icehotels grundare och besöksnäringens spjutspets, inte bara i Kiruna utan även i Sverige.
• 2004: Fredrik Kjellberg, ung doktor på sjukhuset som blivit en av de främsta för­kämparna för Kirunas sjukvård.
• 2005: Anna-Karin Törmä, ännu en sjuk­vårdskämpe, framför allt i kampen för BB.
• 2006: Willy Clay Band, countryrockarna Tony Björkenvall, Fredrik Elenius, Reine Tuoremaa, Björn Pettersson och Örjan Mäki.
• 2007: Åsa Larsson, författaren från Kiruna, som aldrig missar ett tillfälle att göra reklam för sin gamla hemstad.
• 2008: Hilding Töyrä, skomakare.
• 2009: Stefan Savonen, ordförande för Plattform Svappavaara.
• 2010: Nina Eriksson, styrkelyftare som tog VM-guld i damjuniorernas bänkpress. •2011: Kajsa Östergren, intensivvårds­sjuk­sköterska som kämpat mot nedrustningen av Kiruna sjukhus.
• 2012: Joel Törmä, hockeyspelare och tro­tjänare i Kiruna IF.
• 2013: Sailom Bergdahl, en duktig entre­prenör som tänker sina med­människor.
• 2014: Jerry Ahlqvist, homosexuell som vågat stå upp för alla människors lika värde och stöttat många, inte minst unga.
• 2015: Ingegerd och Maria Lampa, systrarna som håller Kiruna centrum snyggt.
• 2016: Lars-Olov ”Larre” Niemi, en entu­siast som ser till att Kirunabornas privata bild­skat­ter kan ses av alla och bevaras för framtiden.
• 2017: Sven-Erik Fjellborg som ser till att Kirunas skidspår håller världsklass.
• 2018:Curt Persson, historiker. En lysande berättare, Hjalmar Lundbohmspecialist och folkbildare av rang med både humor och djup.

Årets kandidater
Precis som tidigare år har vi fått många för­slag till kandidater, och vi blir lika förvå­nade varje år över hur många människor som gör fantastiska insatser för Kiruna på olika sätt, människor som alla vore värda titeln Årets Kirunabo. Men i slutändan måste vi ändå göra ett val.
I år kom det in cirka 40 förslag, vilket är nytt rekord. Det gjorde förstås inte arbetet lättare för Tidningsföreningens styrelse, men nu är i alla fall årets sex kandidater utsedda.
Vilka de är kan du se på sidan intill. Nu är det upp till dig avgöra vem som blir Årets Kirunabo 2019.

Så här röstar du
Du kan rösta genom att skicka in talongen på den här sidan. Om du inte vill klippa sönder tidningen – skicka ett brev eller vykort. Det går också bra att rösta via e-post. Alla adresser hittar du på talongen.
Motivera gärna valet av din kandidat, men det är inget krav. Däremot måste du uppge ditt namn och adress, dels därför att vi vill undvika att samma person röstar flera gånger, dels för att vi lottar ut tre prenu­me­ra­tioner bland dem som röstar. Omröstnin­gen pågår till och med måndag den 23 december och i januarinumret presenterar vi vinnaren.Årets Maria Mård (kopia)


Maria Mård
Maria sitter i styrelsen för Kiruna Handbolls- klubb, är funktionärsansvarig och inte minst en sann ledargestalt som general för Rallar-cupen. Personerna kring henne konstaterar att hon har full kontroll och är otroligt engagerad. Dessutom är hon en trevlig och glad person som är duktig på att hantera såväl vuxna som ungdomar.Och som cup-general har hon skapat en organisation som lyckats bygga ett av länets absolut största idrottsevenemang, en cup som bara växer.

Årets Emil Kågström (kopia)

 

 

Emil Kågström
Emil Kågström är polisen som inte bara varnar för faror och lyfter fram problem. Han är också en polis som hyllar det goda i människa. Med hjärta och humor varvar han sina inlägg på Instagram om livet som gles- bygdspolis med Kirunatillvarons pärlor. Med över 16.000 följare på Instagram har Emil blivit en förebild inte bara för många Kiruna- bor, utan också för andra poliser i vårt av-långa land. En Kirunaambassadör verkligen värd namnet.

Årets Lina Maria Viitala (kopia)

Lina Maria Viitala

Lina Maria är en duktig konstnär med ett stort samhällsengagemang. Det är till exem- pel hon som med inspiration från Kiruna- barns teckningar utformat utsidan av Kirunas fantastiska bokbuss. Vid sidan av sitt konstnärskap har hon engagerat sig hårt i BB-frågan. Tillsammans med barnboksför-fattaren Carina Kero Esberg startat kampan-jen Vägen är inget BB”, en utställning som efter premiären också turnerat i Norr- och Västerbotten.

Årets Elisabet Hedlunb (kopia) 

Elisabet Hedlund
Elisabet är blodgivare och förespråkar gärna att människor ska ställa sig i donationsregis- tret. Och man kan minst sagt säga att hon själv föregår med gott exempel. Att donera ett organ till en familjemedlem är inte helt ovanligt, men Elisabet har tagit ett steg längre. När en arbetskamrat blev njursjuk erbjöd sig Elisabet att donera en njure till honom. I april lades de på operationsbordet och i dag har arbetskamraten fått ett nytt liv med Elisabets ena njure.

Årets Svonni (kopia)
Mikael Svonni Inez Svonni-Fjällström
Mikael Svonni, professor emeritus i samisk språkvetenskap, och hustrun Inez Svonni Fjällström startade 2015 det egna bokför- laget Ravda Lágádus.De bidrar starkt till att bevara det samiska språket, bland annat med en samisk grammatikbok och Johan Turis berättelse Från fjället. De är också en brygga till den svenska litteraturen i och med översättningen av Åsa Larssons Det blod som spillts. Nästa år kommer fler böcker, men då blir det barn- och ungdoms- litteratur.
Årets Aroa Seriya (kopia) Aroa Seriya
Aroa kom till Sverige 2013 och två år senare startade han företaget Kiruna Mobilservice. I sitt tidigare hemland utbildade han sig för att kunna reparera mobiltelefoner och ”paddor”, vilket visade sig vara en lysande affärsidé i Kiruna. Han har räddat åtskilliga Kirunabors mobiler från skroten och har med sitt kunnande och sin servicekänsla även fått många företagskunder. Dessutom bidrar han med sitt företag till en bättre miljö.

Kontakta mig

  

 

 

 


 

 

Och så två bra julklappstips:
Julkort 355 px
Prenumeration på KirunaTidningen
För information – klicka här.
Kalender 355 px
Kirunakalendern 2020
För information – klicka här.